Societat 10/02/2021

Salut afirma que sap l'origen de més de la meitat dels positius de covid-19 detectats a les Balears

Mallorca és l'illa amb el percentatge de contagis traçats més alt: un 60%

2 min
Rastrejadors de les Illes a la Central de Coordinació Covid-19.

PalmaLa Conselleria de Salut aconsegueix saber l'origen de la meitat dels casos de coronavirus detectats a les Balears a través de la tasca dels rastrejadors. Aquest percentatge varia depenent de l'illa. A Mallorca, és on el percentatge de contagis traçats –és a dir, que se'n sap la font– és més alt: un 60%. La segueixen Formentera (50%), Eivissa (42%) i Menorca (30%).

Amb tot, fonts de la Conselleria afirmen que és molt probable que s'estigui rastrejant més del que indiquen aquestes xifres, perquè "els sistemes d'informació són millorables", especialment a Menorca. En aquest cas, el Servei de Salut ha detectat problemes a l'hora de registrar la traçabilitat de casos, però per la informació que els transmeten des de les UVAC i els equips de rastreig menorquins, "la majoria de casos estarien traçats", apunten les mateixes fonts.

Aquestes mancances en els sistemes que recullen la informació de traçabilitat i transmissió ha provocat que els percentatges de Salut siguin molt diferents dels que té el Ministeri sobre la Comunitat Autònoma. Segons la Secretaria d'Estat de Sanitat, a Mallorca només se sabria l'origen del 14% dels casos; a Eivissa, del 30%; i a Menorca, del 8,4%.

Salut assegura que està treballant per millorar tant el buidatge del treball de rastreig com la transmissió de dades al Ministeri de Sanitat perquè les dades "siguin més fidels a la realitat de rastreig de les Illes". Així també ho va apuntar la consellera Patricia Gómez al Parlament balear aquest dimarts.

En la compareixença, Gómez va destacar el fet que les Illes tinguin 421 rastrejadors: un per cada 2.800 habitants. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que com a mínim s'habiliti un rastrejador per cada 5.000 persones. Al llarg de la pandèmia, s’han rastrejat prop de 30.000 persones que han estat contactes estrets d’un cas positiu. D'altra banda, en la vintena dels cribratges poblacionals que s'han fet a les Illes, s'han testat devers 60.000 persones i s'han localitzat un miler de casos positius.

stats