Societat 10/02/2021

Salut vacunarà sanitaris i sociosanitaris de fins a 55 anys amb les primeres dosis d'AstraZeneca

Les Balears han rebut 4.800 vaccins d'aquesta empresa aquest matí, que se sumen a les 7.020 de Pfizer i les 1.700 de Moderna

2 min
Un vaccí contra el covid-19.

PalmaLa Conselleria de Salut vacunarà personal sanitari i sociosanitari de fins a 55 anys que encara no s'hagi immunitzat amb les primeres 4.800 dosis d'AstraZeneca, que han arribat aquest dimecres dematí a les Balears amb dos dies de retard. De fet, aquest és l'acord a què varen arribar ahir Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes en la Comissió Nacional de Salut Pública.

En aquesta reunió es varen definir els pròxims col·lectius a immunitzar, que seran altre personal sanitari i sociosanitari, com els fisioterapeutes i els farmacèutics, i, a continuació, professionals essencials com bombers, policies i mestres. S'ha decidit prioritzar aquests grups per la "immediata disponibilitat de les dosis d'AstraZeneca", segons apunta el document de l'Estratègia de la vacunació nacional, publicat avui.

El text també recomana que les comunitats posposen la vacunació als sanitaris que s'han infectats per covid-19 fins que es compleixin els sis mesos des que van ser diagnosticats. Així, es podran destinar aquestes dosis al personal considerat essencial.

Fins ara, les Illes Balears han rebut 50.480 dosis de les vacunes de Pfizer, AstraZeneca i Moderna. Segons les darreres informacions de Salut, fins ara s’han vacunat 38.745 persones, un 77% del total. D'aquestes, 14.558 ja han rebut les dues dosis. El Govern preveu que a final de mes s'arribi als 83.600 vaccins.

Cal recordar que el vaccí de la companya AstraZeneca s'administrarà a persones d'entre 15 i 55 anys. Val a dir que no s’aplicarà fora d’aquesta franja d’edat perquè sigui menys segur que els altres, sinó perquè en els assaigs que l'empresa va fer al Regne Unit, al Brasil i a la República de Sud-àfrica –que varen involucrar devers 24.000 persones– gairebé no hi havia població major de 55 anys.

Aquest fàrmac provoca menys reaccions adverses que els d’ARN missatger –és a dir, els de Pfizer i Moderna–, però l’eficàcia és més baixa, perquè no assoleix el 70%. A més, l'interval entre les dues dosis és d'entre 10 i 12 dies, i no els 21 que es recomanaven per a les altres dues vacunes autoritzades.

Immunització dels grans dependents

Aquest dimarts es varen administrar les primeres dosis a les persones grans dependents i els seus cuidadors professionals als seus domicilis. El Govern balear va proposar al Ministeri que també s'immunitzassin els cuidadors no professionals, perquè són la majoria, però Sanitat va descartar la proposta.

D'altra banda, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va afirmar ahir al Parlament que el març serà un mes decisiu quant al ritme de vacunació. "Tot s'accelerarà", va afirmar. I això passarà perquè es preveu que les empreses incrementin el ritme de producció, i s'autoritzin nous fàrmacs.

En aquest sentit, Gómez va concretar els punts de vacunació massiva que s'estan preparant. A Mallorca, aquests són el poliesportiu Germans Escales i Son Dureta, a Palma; el poliesportiu Mateu Canyellas, a Inca, i l'Hipòdrom de Manacor. A Eivissa, s'estudien el Palau de Fires i Congressos i el poliesportiu Es Pratet. A Menorca, el recinte firal i la Sala Polivalent Canal Salat. I per últim, pel que fa a Formentera, les administracions encara n'estan parlant.

stats