Societat 14/04/2020

Salut analitza com afecta el coronavirus els diferents territoris, zones i barris

La Conselleria tindrà en una setmana els criteris per fer l'estudi de seroprevalença que indicarà el grau de contagi de la població de les Illes

M. F.
2 min
Una jove amb mascareta a la plaça d'Espanya

Palma"És molt important tenir la situació epidemiològica de cada lloc", ha assenyalat la consellera de Salut, Patrícia Gómez. Fonts de la Conselleria han confirmat a l'ARA Balears que Salut està fent feina per saber com afecta el coronavirus les diferents illes, zones i barris. A més, afirmen que en una setmana esperen tenir els criteris ben definits per fer l'estudi de seroprevalença que indicarà el grau de contagi de les Balears.

El fet de tenir aquesta informació podria ser decisiu a l'hora de plantejar unes mesures o una seqüència temporal diferent, tal com vol fer el Govern balear, tot i que, segons Gómez, encara no està clar si les comunitats ho podran fer de manera diferenciada.

Gómez ha explicat que, per exemple, a Formentera només s'han detectat tres casos, fet que permetria mesures concretes. També ha fet referència que els experts assenyalen que s'ha de tenir en compte el volum de població, ja que el contagi és més fàcil quan hi ha contactes estrets, els quals es registren més sovint als nuclis urbans que als rurals.

La consellera també ha afirmat que seria interessant conèixer quants sanitaris han passat la malaltia, ja que significaria que no es poden tornar a contagiar perquè han desenvolupat anticossos i podrien fer feina amb tranquil·litat.

Estudis sobre el grau de contagi

La setmana passada la Conselleria de Salut va informar que faran dos estudis de seroprevalença per veure el grau d'immunitat de la població balear: un per part del Ministeri, que preveu fer unes 1.400 proves de coronavirus abans de la fase de desconfinament, que en principi començarà el 26 d'abril, i un altre que durà a terme el Govern balear quan ja estigui en marxa el desconfinament.

Amb relació a l'estudi de seroprevalença del Govern balear, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assenyalat que s'han de definir els col·lectius i també el tipus de proves, que fins ara són PCR o test d'anticossos. Arranz ha comentat que en tres setmanes s'espera que arribi un altre tipus de test per detectar el covid-19, que ampliaria les possibilitats de tenir més informació sobre la nova malaltia.

El Govern balear encara no té data sobre quan el Ministeri durà a terme el seu estudi de seroprevalença a les Illes.

stats