Construcció

La Sagrada Família s’acosta al cel

Ha començat la construcció de la torre de la Mare de Déu, la segona més alta que coronarà un estel lluminós

ARA
2 min
La torre de la Mare de Déu estarà acabada al desembre

BarcelonaEn la llarga història de la construcció de la basílica de la Sagrada Família el d’ahir va ser un dia clau, perquè es va iniciar la coronació de la torre de la Mare de Déu, que fins que no s’acabi la torre de Jesús serà la més alta del temple amb 127 metres. Ahir, en una delicada operació, una enorme grua va alçar l’estructura de metall d’onze metres d’alçada i set tones fins a encaixar-la sobre un encofrat de fusta. Per acabar-la encara falta col·locar l’estel lluminós que coronarà la torre com a símbol de la fidelitat de Maria al seu fill. Amb aquest pas, i segons el pla d’obres de la junta constructora del temple per a aquest any, es manté la previsió que tot el conjunt s’acabi al desembre si no hi ha més entrebancs.

Aquest dimarts s'ha col·locat el fust, una peça de 18 metres d'alçada sobre la qual es col·locarà l'estel que corona la torre

El fust o pinacle metàl·lic, en forma hiperboloide, s’inicia en sis potes i finalitza en tres braços, on es recolzarà l’estel. Segons va explicar la junta constructora, correspon a la part del mig de la torre de la Mare de Déu i fa 18 metres d’alçada. Tota la seva superfície exterior es recobrirà de trencadís -la típica tècnica d’Antoni Gaudí per a la construcció de mosaics- en tons blancs i blaus, i tot ell es construirà amb formigó armat.

Un estel de pedra

Posteriorment s’acabarà el fust amb la col·locació de la peça prefabricada del terç superior i, al desembre, es culminarà la torre amb l’estel: una peça de 7,5 metres de diàmetre, amb 12 puntes de vidre texturat que estan il·luminades des de l’interior, que farà créixer la torre finalment fins als 138 metres d’alçada. Quan les obres s’hagin completat, la més alta serà la dedicada a Jesús, que farà 172 metres, i per sota sobresortiran les quatres que representen els evangelistes, de 135 metres.

La torre de la Mare de Déu es va salvar de l’endarreriment de les obres que ha provocat l’aturada obligada per la pandèmia. Els mesos de confinament i la caiguda d’ingressos al temple derivada de la sequera turística va dur els responsables de la construcció a admetre que la Sagrada Família no estarà enllestida el 2026 tal com estava previst, i a hores d’ara no hi ha una data clara per a l’esperada culminació del temple.

Els operaris eleven el fust per col·locar-lo a la torre de la Mare de Déu
stats