30 ronyons, nou fetges, vuit pulmons i un cor, els òrgans donats des del gener a les Balears

Els primers cinc mesos de l'any s'han registrat 16 donants a l'Arxipèlag

Els equips mèdics de l'hospital Son Espases han fet 30 trasplantaments renals del gener al 28 de maig d'enguany, període en el qual 16 persones han donat també nou fetges, vuit pulmons i un cor, segons ha informat la Conselleria de Salut i Consum. El Govern ha assenyalat que 15 donacions s'han duit a terme a Son Espases, vuit en mort encefàlica i set en asistòlia controlada, i un altre en asistòlia controlada a l'hospital Mateu Orfila de Menorca.

L'any 2019, en els hospitals públics de les Balears es varen extreure 198 òrgans per a trasplantaments gràcies a l'altruisme de 62 donants i les seves famílies. Aquestes dades varen suposar assolir una taxa de 54,4 donants per milió d'habitants, xifra superior a la mitjana estatal, que es va situar en 48,9. 

Balears, la quarta comunitat autònoma amb més donants d'òrgans

Per illes, es varen registrar 51 donants d'òrgans a Mallorca; sis a Eivissa i Formentera i cinc a Menorca. D'acord amb les dades de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Balears (CATIB), les Illes varen ocupar el quart lloc en la classificació de les comunitats autònomes segons la taxa de donants per milió d'habitants.

Pel que fa al nombre d'òrgans extrets durant l'any 2019, 120 varen ser de ronyó, 36 de fetge, 22 de pulmó, 12 de cor i 8 de pàncrees. Respecte dels trasplantaments el 2019, a Son Espases se'n varen fer 83 de ronyó. D'altra banda, hi va haver 49 pacients residents de les Illes que varen rebre un trasplantament fora de la Comunitat Autònoma.

Les Illes assoleixen un nou rècord de trasplantaments renals durant el 2019

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF