Societat 10/08/2021

Els riscos de patir explotació sexual infantil provenen del context familiar, segons un estudi de la UIB

La normalització de les dinàmiques d'intercanvi sexual entre els membres de la família i les experiències amb malalties de transmissió sexual en són alguns dels factors clau

2 min
Dos terços de les víctimes de delictes sexuals a les Illes són menors

PalmaEls principals factors que empenyen un menor a patir explotació sexual comercial infantil (ESCIA) es troben dins l'entorn familiar. Així ho revela un estudi elaborat per membres de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Universitat de Barcelona (UB) amb el suport de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència. Beatriz Benavente, Lluís Ballester i Jordi Pich (UIB) i Noemí Pereda (UB) han publicat recentment a la revista acadèmica Psicothema l'article Risc Factors for Commercial Sexual Exploitation of Children and Adolescents (Factors de risc per a l'explotació sexual comercial d'infants i adolescents) basat en una enquesta feta a 22 experts en ESCIA.

La vintena de professionals –la meitat d'Espanya i l'altra meitat estrangers, i un 81% dones– van contestar un qüestionari de 41 preguntes sobre diversos temes relacionats amb les relacions familiars, l'escolarització, les xarxes socials, les amistats o els problemes amb la llei. Com a resultat, l'estudi demostra que les principals característiques que permeten predir el risc de patir ESCIA estan relacionades amb el context familiar. Aquestes són, entre d'altres, "la normalització de les dinàmiques d'intercanvi sexual dins la família i l'historial familiar d'explotació sexual, la presència de malalties de transmissió sexual, el síndrome d'estrès posttraumàtic i l'embaràs".

En definitiva, "les victimitzacions múltiples durant la infància són un factor de risc per a l'ESCIA", segons un 95% dels participants. Si bé algunes de les característiques d'aquests casos responen a una "àmplia varietat de patologies, circumstàncies o condicions, els experts varen coincidir en una sèrie de factors per diagnosticar-los". "L'extorsió econòmica, la manca de documentació i l'alienació familiar" en són alguns.

Vulnerabilitats

En aquest sentit, els autors de l'article expliquen que "l'extorsió econòmica existeix quan les víctimes són transportades des d'altres països, atès que queden en deute amb els seus explotadors". Pel que fa a la manca de documentació, argumenten que té a veure amb els processos migratoris, que també impliquen una altra situació de vulnerabilitat, especialment per als menors no acompanyats. Finalment, "els conflictes amb els pares són un altre factor de risc rellevant: les persones joves que no reben cap cura ni reconeixement d'adults protectors són vulnerables a l'ESCIA", apunten.

Quan a l'abordatge d'aquests casos, cal destacar que un 9,1% dels experts negava rotundament que fes falta un protocol de detecció d'ESCIA, mentre que la resta sí que ho trobava necessari. Un 72% va estar d'acord que implantar programes d'educació sexual centrats en l'esfera afectiva des d'Educació Primària ajuda a prevenir l'ESCIA. Així, l'article conclou que "les eines de detecció actuals no són prou efectives per crear un impacte en la lluita contra l'ESCIA".

stats