Societat 20/10/2019

Retiren quasi 300 tones de pneumàtics abandonats a Ciutadella

El propietari de la finca es negava a endur-se'ls des del 2013

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaLa Direcció General de Residus i Educació Ambiental ha retirat 291,26 tones de restes de pneumàtics fora d'ús triturats que s'acumulaven des de feia anys en una parcel·la situada en el terme municipal de Ciutadella. La Conselleria de Medi Ambient i Territori s'ha vist obligada a actuar de manera subsidiària arran dels incompliments reiterats del propietari, que va disposar fins a 2008 d'una autorització administrativa com a gestor de residus.

Després de diversos requeriments per part del Servei de Residus i Sòls Contaminats, el propietari de la parcel·la va ser sancionat el març de 2013 per l'acumulació de gran quantitat de pneumàtics fora d'ús sense cap mena de condició d'higiene i seguretat i sense previsió de lliurar aquests residus a un gestor autoritzat, situació que infringia la Llei de residus i sòls contaminats. El juny de 2016, el propietari va fer novament cas omís d'un nou requeriment, per la qual cosa la Conselleria va iniciar un procediment administratiu per a la reposició de la situació alterada. L'agost de 2018 es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la resolució relativa a l'execució de les actuacions de reposició de la situació alterada a l'estat original, per danys causats, sense que el propietari tampoc la dugués a terme.

Per tot això, el Servei de Residus i Sòls Contaminats ha iniciat enguany la tramitació de l'execució subsidiària del desmantellament d'aquest apilament de pneumàtics, que es va adjudicar per un import de 58.211 euros (IVA exclòs). La muntanya de residus ocupava una superfície de 200 metres quadrats i tenia una altura de 5 metres.

Atès que a l'illa no hi ha instal·lacions per a la gestió de pneumàtics fora d'ús, han estat traslladats a una instal·lació de tractament a Catalunya.

Per motius logístics s'han efectuat dos trasllats setmanals. Encara que el termini màxim per a l'execució era de dos mesos, les tasques s'han finalitzat en un mes i una setmana després d'haver començat la feina.

stats