Neteja litoral
Societat 06/08/2023

Retirats 5.692 quilos de residus de les costes de les Balears

Des de juny i fins a final de setembre, 22 embarcacions treballen a l'Arxipèlag per treure de la mar tones de fems

ARA Balears
1 min
El servei de neteja opera fins al mes de setembre.

PalmaEl servei de neteja del litoral va retirar un total de 5.692 quilos de residus a les costes de l'Arxipèlag balear durant el mes de juny, segons ha informat la Conselleria del Mar i del Cicle de l'Aigua en una nota de premsa. Des de juny i fins a final de setembre, 22 embarcacions treballen a l'Arxipèlag per treure de la mar tones de fems que s'acumulen a primera línia.

D'aquestes, desset són de tipus 'platja' i cinc de tipus 'litoral', que són més grans i tenen més capacitat de recorregut i recollida de plàstics. A Mallorca disposen d'un total de deu embarcacions, a Menorca de cinc, a Eivissa cinc més i a Formentera dues.

Les embarcacions de neteja no recullen únicament residus flotants, sinó que poden ajudar a retirar troncs grossos i animals morts, a més de donar suport a la contenció d'abocaments i la neteja de zones sense accés terrestre.

El plàstic, el residu més abundant

El plàstic és el material que s'ha retirat amb més assiduïtat i representa el 44,03% de tots els residus recollits. La resta de materials més comuns van ser les fustes (31,54%), altres (9,66%), vegetació (7,82%), orgànics (6,14%) i olis (0,81%). Per illes, a Mallorca s'han recollit 2.991 quilos, a Menorca 1.258, a Eivissa 1.114 i a Formentera 328 quilos.

A més, es van atendre quatre avisos –tres de l'112 i Salvament Marítim i un de particulars– per a la recollida de brutícia, troncs i dispersió de combustibles.

stats