Societat 14/11/2021

La retirada de posidònia a les platges de les Balears, exemple a la Mediterrània

El Govern vol potenciar, en l'àmbit turístic, la idea de platja natural on la posidònia és part del paisatge

ARA Balears
2 min
Una platja amb posidònia.

PalmaLa política de retirada i gestió de la posidònia a les platges, en el marc del Decret de posidònia, s'exposarà com a exemple de bones pràctiques per a altres regions de la Mediterrània. La Conselleria de Medi Ambient i Territori col·labora amb unes jornades liderades per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) dins el marc del projecte POSBMED2 de l'Interreg Mediterrània.

L'objectiu de la trobada, que acollirà Mallorca el 16, 17 i 18 de novembre, és precisament debatre i planificar estratègies per gestionar la posidònia de les platges, especialment a zones protegides. El taller internacional inclourà més de 65 participants procedents de governs regionals i locals de vuit països mediterranis.

Els participants pensaran estratègies per potenciar, des de l'àmbit turístic, "la idea de platja natural mediterrània on la posidònia és part del paisatge tant submarí com de la mateixa platja i que la seva presència no és sinònim de brutor, sinó de bona salut de l'ecosistema de la platja", apunta la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat.

Compromís a la regió

Així mateix, aquest esdeveniment vol posar les bases d'una carta de compromís, que cercarà el suport d'altres regions i actors de la Mediterrània, perquè el projecte conjunt no s'acabi en aquestes jornades. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha defensat que les jornades "pretenen conscienciar tant les administracions públiques com el sector turístic de la necessitat de gestionar bé les restes de posidònia que queden a la platja si volem conservar un sistema platja-duna que protegeixi les nostres costes dels efectes de l'emergència climàtica".

A la trobada hi assistiran gestors de l'àmbit turístic, ambiental i d'àrees marines protegides de les Balears, el País Valencià, Sardenya, Creta, Montenegro, Xipre, Regió de Provença-Alps-Costa Blava, Còrcega (França), Croàcia, Albània, Attika i Macedònia (Grècia).

stats