Medi Ambient
Societat 28/03/2024

L’Estat retalla la Llei de la Reserva de la Biosfera de Menorca

N'exclou el port de Maó, de la seva competència, i no se sent obligat a imposar el producte local en els seus contractes

David Marquès
2 min
Menorca va ser declarada Reserva de la Biosfera el 1993.

MaóEl govern espanyol ha retallat la Llei de la Reserva de la Biosfera de Menorca en aquelles qüestions que són de la seva competència. La norma autonòmica, aprovada ara fa un any, no podrà dictar cap mesura que afecti les aigües exteriors o el mateix port de Maó. La comissió constituïda per les tres administracions implicades a escala insular, balear i estatal ha acceptat el criteri del Ministeri de Política Territorial en el sentit de “salvaguardar” les seves competències en pesca exterior, marina mercant i ports d’interès general.

Aquest fet ha duit a suprimir objectius que estaven inclosos a la proposta inicial, com el que comprometia l’acció política a “reduir les emissions associades a l’activitat portuària al port de Maó”. A més, la Llei rebaixa considerablement el pes dels productes agroalimentaris de Menorca en les concessions i contractacions dels serveis de restauració. Les administracions, inclosa l’estatal, només obligaran les empreses que treballin per al sector públic que el 5% dels productes que emprin siguin frescos i de la terra, quan la proposta inicial fixava aquest barem en un 40%. L’Estat també es desmarca de les comissions de seguiment de la Llei i deixa només com a “voluntària” la seva participació en els òrgans de decisió, en els quals sí que estaran representats el Govern balear i el Consell de Menorca.

El que sí que s’accepta és que totes les administracions incloguin criteris ambientals en les contractacions i adjudicacions d’obres a Menorca, “sempre que l’objecte del contracte ho permeti”, per contribuir, d’aquesta manera, a abaixar l’empremta de carboni.

L’efecte de la Llei tampoc exclou les competències que té el Consell de Menorca en matèria d’ordenació del territori i protecció del medi ambient. En qualsevol cas, les normes que es dictin a partir de la Llei sempre hauran d’incrementar i mai disminuir el nivell de protecció. Aquestes són les “discrepàncies” que totes les parts donen per “resoltes” perquè la Llei, vigent des de febrer de l’any passat, pugui tirar endavant. La norma, que conté 98 articles i 11 disposicions, va ser fruit d’un intens debat parlamentari que no concità la unanimitat de tots els grups de la Cambra autonòmica. De fet, només el PSIB, Podem, Més per Menorca i Més per Mallorca hi votaren a favor.

La Llei atorga al Consell de Menorca la potestat de limitar l’accés de vehicles motoritzats durant els mesos centrals de la temporada turística, però per ara no l’ha feta valer i només el Consell d’Eivissa ha manifestat la intenció de fer ús d’aquesta capacitat. El model de finançament segueix l’exemple de la Llei de capitalitat que ja beneficia la ciutat d’Eivissa i Palma. L’article 77 fixa una aportació mínima anual de cinc milions d’euros, un 75% dels quals els ha de posar el Govern i el 25% restant, el Consell insular.

stats