Accés habitatge
Societat 02/10/2023

Els illencs necessiten estalviar el seu salari durant 19 anys per poder adquirir un habitatge

L'informe destaca que el cas de les Illes és un cas "excepcional" amb un valor "molt per sobre" de la mitjana estatal

ARA Balears
2 min
Vistes des de la Catedral a Palma

PalmaEls balears necessiten estalviar gairebé 19 anys del salari per poder comprar un habitatge, xifra que dobla la mitjana estatal, de 7,7 anys. Així ho reflecteixen dades de la Societat de Taxació corresponents al tercer trimestre de 2023. La realitat de les Illes xoca amb la xifra de salari que han d'invertir, per exemple, a Múrcia per adquirir un habitatge, que suposa uns 5,1 anys. Per darrere de les Balears hi ha Madrid, que se situa amb 9,3 anys. Amb tot, l'informe destaca que el cas de les Illes és "excepcional", amb un valor "molt per sobre" de la mitjana estatal.

En aquesta línia, la Comunitat també bat el rècord pel que fa a la pitjor taxa d'accés a l'habitatge. Aquest índex determina l'equilibri entre el preu mitjà de l'habitatge i la capacitat d'endeutament adequat per adquirir-la, tenint en compte els salaris dels treballadors. La directora d'Institucions i Grans Comptes de la Societat de Taxació, Consuelo Villanueva, ha apuntat que "la capacitat d'adquisició d'un habitatge ha empitjorat de manera considerable durant el darrer any".

"La tendència negativa d'aquest índex es deu a aquest efecte d'una política monetària més restrictiva d'allò inicialment esperat, la qual cosa, al seu torn, ha derivat en un progressiu encariment del finançament i en noves restriccions al crèdit per part de les entitats financeres", ha argumentat.

Villanueva ha anotat que "aquesta situació s'està produint malgrat la resistència que reflecteix el preu mitjà de l'habitatge nou i usat, que continua a l'alça, encara que ho fa de manera més continguda". "Aquesta moderació en la velocitat de creixement del preu de l'habitatge nou i usat es deu a un descens en el nombre d'operacions de compravenda. Segons la directora, aquesta situació es deu al fet que en un escenari macroeconòmic com el descrit "fa que s'incrementi tant la part de la demanda que s'està quedant fora del mercat, de manera que es redueix l'accessibilitat, com la part de la demanda de reposició, que està ajornant les seves decisions de compra davant una expectativa de baixada gradual de tipus durant el pròxim exercici", ha declarat.

En l'opinió de la directora d'Institucions i Grans Comptes de Societat de Taxació, "mentre els tipus d'interès continuïn en nivells elevats, el nombre d'operacions d'habitatge continuarà experimentant un procés de contracció respecte dels nivells de l'any passat". "Per tant, també és esperable que els preus de l'habitatge nou i usat continuïn un procés d'ajustament durant els pròxims mesos que, de manera generalitzada, continuarà estant determinat per un alentiment en els increments dels preus de venda", ha indicat.

stats