Reserves hídriques
Societat 11/02/2024

Les reserves hídriques de les Balears han augmentat del 53 al 54% durant el gener

La situació global ha millorat en comparació al mateix mes de l'any passat

ARA Balears
2 min
Reserves hídriques

PalmaLes reserves hídriques de les Balears han augmentat del 53 al 54 per cent el mes de gener, fet que permet que la situació global hagi millorat en comparació amb el mateix mes del passat any 2023, malgrat les escasses plogudes dels últims mesos. En una nota de premsa, la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua ha informat que les reserves hídriques de les Balears han experimentat un lleuger augment durant gener, i han passat del 53 al 54 per cent.

Per illes, Mallorca va registrar un increment en les seves reserves hídriques del 54 al 56 per cent, mentre que Menorca va experimentar una reducció del 54 al 52 per cent, i Eivissa va sofrir una caiguda més pronunciada, del 43 al 39 per cent. Malgrat aquests canvis en les xifres per illa, la situació global de les reserves hídriques a les Balears ha millorat en comparació amb 2023, quan la situació global estava al 53 per cent.

En el detall per unitats de demanda, s'observa un panorama mixt. Perquè Artà, Migjorn, Pla, Menorca, i Eivissa han experimentat descensos en les seves reserves, la qual cosa contrasta amb els augments a Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord i Sud i Formentera.

En termes d'alerta per sequera, el 91,9 per cent del territori està en prealerta, mentre que només Tramuntana Nord, que constitueix el 8,1 per cent, manté una situació de normalitat. Les nou Unitats de Demanda (UD) (Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, El Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, i Eivissa) es mantenen en prealerta, i només Formentera està en alerta, indicant un nivell més crític en les seves reserves d'aigua.

El gener, les Balears han experimentat un mes amb més plogudes de l'habitual, 66,8 litres per metre quadrat i han superat així la mitjana històrica de 54,6. Detalladament, les illes de Mallorca i Menorca van gaudir de condicions més humides, amb precipitacions de 76,1 i 68 litres per metre quadrat, respectivament. En contrast, Eivissa i Formentera van tenir menys pluja de l'habitual, amb 12,5 i 18,6 litres per metre quadrat, quedant per sota de les seves mitjanes històriques. Aquest mes també es va caracteritzar per temperatures més altes de les esperades, amb una mitjana de 12,2 graus centígrads, la qual cosa suposa una anomalia d'1,7 graus per sobre de l'habitual.

stats