Societat 12/10/2022

Les reserves hídriques de les Balears es mantenen al 46%, i dues unitats més entren en prealerta

Tot i que durant el mes de setembre s'han registrat episodis de precipitació notable, han estat torrencials i, per tant, bona part de l'aigua de pluja s'ha abocat directament a la mar

ARA Balears
2 min
El Gorg Blau.

PalmaLes reserves hídriques de les Balears es mantenen al 46% al mes de setembre, el mateix percentatge que el mes anterior i un punt per sota que al mes de setembre de l'any passat. Segons ha informat en una nota de premsa la Conselleria de Medi Ambient i Territori, per illes, Formentera passa del 37% al 57% i Menorca guanya sis punts, després de situar-se al 49%. Mallorca, en canvi, es manté al 46% i Eivissa baixa dos punts i es col·loca al 47%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), dues més entren en prealerta per sequera: Menorca i Palma-Alcúdia. D'aquesta manera, ja n'hi ha nou en prealerta i només una (Tramuntana Sud) en escenari de normalitat. Quant a les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), indiquen que al conjunt de les Illes, el setembre ha estat un mes humit amb un registre de 74,9 l/m2, per sobre de la mitjana històrica (60 l/m2).

La situació per illes, però, ha estat dispar. Així, a Menorca ha estat un mes molt humit amb 109,3 l/m2, tot i que la mitjana històrica és de 56,9 l/m2. Eivissa, amb 119,8 l/m2, també supera per molt la mitjana històrica, de 57,8 l/m2. A Mallorca, en canvi, ha estat un mes normal quant a precipitacions amb 65,9 l/m2, encara que la mitjana històrica és de 61,6 l/m2.

El percentatge de precipitació interanual al conjunt de l'Arxipèlag és un 8% superior a la mitjana històrica. A les Pitiüses, ho ha estat un 40%; a Menorca, un 23%; i, a Mallorca, un 3%. Pel que fa a les temperatures, ha estat un mes molt càlid. Tot i que durant el mes de setembre s'han refistrat episodis de precipitació notable, han estat torrencials i, per tant, bona part de l'aigua de pluja s'ha abocat directament a la mar. Davant l'escenari de prealerta de sequera pràcticament generalitzat, la Direcció General de Recursos Hídrics ha convocat aquest dimarts el Comitè tècnic de sequera per informar de la situació de les reserves hídriques als seus membres.

stats