Sequera
Societat 11/07/2024

Les reserves d'aigua de les Balears estan al 50%, nou punts menys que l'any passat

Formentera podria entrar en alerta al juliol

ARA Balears
2 min
Gorg Blau en una imatge d'arxiu.

PalmaLes reserves hídriques de les Balears han disminuït al 50% durant el mes de juny, un descens de dos punts percentuals respecte del mes anterior i nou punts percentuals per sota del mateix període de l'any passat, quan les reserves es trobaven al 59%. Aquesta situació exigeix una vigilància contínua i una gestió rigorosa dels recursos hídrics. Pel que fa al percentatge de reserves per illes, Mallorca ha baixat del 53% al 50%; Menorca, del 51% al 50%; i Eivissa, del 36% al 35%.

En termes de l'evolució de l'índex, les deu Unitats de Demanda (UD) han registrat una disminució en les seves reserves: Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, el Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, Menorca, Eivissa i Formentera. Tot el territori continua en estat de prealerta, encara que l'evolució de l'índex indica que, si es manté la situació, es preveu que Formentera pugui entrar en alerta al juliol. La situació general de la demarcació és de 0,400, una xifra inferior a la de l'any passat (0,503) i a la de fa dos anys (0,492).

Precipitacions normals el juny

Les dades de l'Aemet indiquen que el mes de juny ha estat normal en termes de precipitacions a les Balears, amb una mitjana de 12,9 l/m² en comparació amb la mitjana històrica de 14,9 l/m². Per illes, Menorca ha tingut un mes sec amb 3,9 l/m² enfront dels 12,9 l/m² de la seva mitjana històrica; Mallorca ha estat normal amb 14,2 l/m² enfront dels 16,3 l/m² històrics; Formentera ha tingut un mes normal amb 5,2 l/m² enfront dels seus històrics de 5,9 l/m²; i Eivissa ha tingut un mes humit amb 15,7 l/m² en comparació amb els seus històrics de 9,1 l/m².

Mapa de reserves hídriques de les Balears a juny de 2024

L'anàlisi interanual de les precipitacions mostra que les Balears han aconseguit un 78% de la mitjana esperada, amb Mallorca al 79%, Menorca al 78% i les Pitiüses al 68%.

Quant a temperatura, el mes de juny ha estat càlid, amb una temperatura mitjana de 22,5 °C, la qual cosa representa una anomalia de 0,5 °C per sobre de l'habitual.

stats