Societat 29/06/2020

Un estudi calcularà els beneficis econòmics de la Reserva Marina del Llevant de Mallorca

L'anàlisi avaluarà la contribució de l'espai protegit a l'economia local per facilitar la presa de decisions a l'hora de gestionar-lo, segons la Fundació Marilles

Ara Balears
2 min
Vaixells fondejats sobre posidònia i dins la Reserva Marina del Llevant de Mallorca.

PalmaUn projecte pioner a l'Estat per la metodologia que farà servir avaluarà la contribució de la Reserva Marina d'Interès Pesquer del Llevant de Mallorca (entre Cala Mata i el cap dels Freus) en l'economia local i regional. També analitzarà l'estat de conservació de la zona per conèixer el valor dels recursos naturals, com ara espècies marines, però també la sensació de benestar i gaudi, que són més abstractes i difícils de mesurar, segons ha informat la Fundació Marilles en un comunicat.

Un altre objectiu del treball serà oferir dades sobre els beneficis que s'obtenen, i que es podrien aconseguir, a partir de la inversió en la recuperació d'hàbitats marins degradats. Saber el valor econòmic que aporten els recursos naturals "permet visibilitzar la relació que existeix entre el medi, l'economia i el benestar humà", assenyalen des de la fundació, i afegeixen que això facilita la presa de decisions per part dels governs i les empreses per millorar la conservació dels espais naturals.

El projecte durarà un any i disposarà de 60.000 euros, un 85% dels quals provindrà de la Unió Europea i un 15%, de l'entitat conservacionista. L'estudi pretén visibilitzar la importància de protegir els ecosistemes marins de la reserva perquè "els beneficis que generen puguin sostenir-se en el futur", com indiquen a la nota de premsa.

L'estudi s'emmarca en el projecte europeu Interreg Med MPA Networks que vol millorar la gestió de les àrees marines protegides (AMP) de la Mediterània. El Centre Balear de Biologia Aplicada (CBBA) i Ecoacsa seran els encarregats de calcular el capital natural marí de la reserva.

Marilles explica que s'ha escollit aquesta reserva per la qualitat de la informació científica disponible, la història associada a la seva declaració i la rellevància de la implicació dels sectors econòmics involucrats en la creació i la gestió. També pel fet que l'espai protegit es gestiona conjuntament entre les autoritats pesqueres estatals i autonòmiques.

El director de la fundació, Aniol Esteban, diu que el medi marí aporta múltiples beneficis que van des del peix que menjam al gaudi de banyar-se i bussejar a la mar, i que com millor el conservem, més beneficis obtindrem. El consultor ambiental del CBBA, Benjamí Reviriego, comenta que cada vegada més gent creu que és positiu protegir el medi, però que moltes persones encara no veuen rendible dedicar recursos a conservar actius que no aporten beneficis directes i tangibles. Per aquesta raó veu tan "interessant" el projecte, perquè, "al marge de servir per a la presa de decisions i la gestió dels responsables de les àrees marines protegides, pot ajudar a convèncer els escèptics".

stats