Economia
Societat 26/03/2023

“Per ser rendible, productor i creador hem d’anar a mitges”

Segons el president de la Federació de la Fusta, Pedro Payeras, la indústria es mostra oberta a acollir les idees dels dissenyadors

2 min
Unes poques fusteries arreu de les Illes tenen una cinquantena de treballadors

Palma“Elaborar el prototip d’un moble requereix molts d’esforços i doblers. I si aquesta provatura no surt bé, comporta pèrdues. Intentar fer una peça de mobiliari a escala industrial és una operació que no està mancada de risc. Per això allò ideal seria que la indústria i els creadors anassin a mitges i se’n repartissin els beneficis”, assegura el president de la Federació Balear de la Fusta, Pedro Payeras.

“Els fusters, per tirar endavant projectes d’aquest estil, necessitam socis capitalistes. A més, ens hem d’assegurar que puguem fer tiratges grossos de productes, ja siguin taules o cadires, per poder abastir el mercat. No vull dir que una fusteria industrial no pugui fer mitja dotzena de cadires, però vaja, no és allò ideal, perquè el preu per al consumidor final seria molt gros i mal d’assumir”, puntualitza Payeras.

Segon el responsable dels industrials de la fusta de les Illes, les grans fusteries fan feina amb dos tipus de clients. “Majoritàriament feim encàrrecs grossos per a hotels o per a projectes integrals. Un projecte integral consisteix a abastir de tota la fusta un xalet de luxe, un restaurant, un celler de vi o una cadena de botigues. Això comporta fer el portam, les persianes i vidrieres, els taulells dels comerços, les decoracions, els armaris i prestatgeries i molts d’altres elements especialitzats per a cadascuna de les tipologies de negoci”, comenta Payeras, que alhora és reponsable de la Fusteria Campanet, que es troba ubicada al polígon d’Inca.

Pedro Payeras, president de la Federació de Fusta

“En aquests moments, nosaltres hem fet tota la fusta de dues botigues que una cadena mallorquina de sabates té a Nova York i a Dubai. Id’aquí a uns dies he d’anar a París per enllestir-los el projecte d’una tercera botiga que tenen en aquesta ciutat”, explica l’industrial.

Dos milers de treballadors

Del sector de la fusta depenen més de 2.000 llocs de feina arreu de les Balears. La Federació té unes 200 fusteries associades, moltes a la zona de Manacor. Un 90 % de les empreses tenen cinc treballadors o menys. En canvi, unes poques en tenen una cinquantena. Algunes d’aquesta grans fusteries estan especialitzades a fer projectes relacionats amb la indústria hotelera que cadenes mallorquines tenen arreu del món.

“Hi ha empreses que envien materials amb contenidors a Mèxic o a Sud-àfrica. De vegades hi viatgen instal·ladors des de Mallorca per supervisar la feina. En altres ocasions, hi ha empreses col·laboradores que fan un seguiment del projecte”, informa Payeras. Un dels reptes de la indústria de la fusta a les Illes és trobar mà d’obra qualificada, tenint en compte que es tracta d’un sector amb gran tecnificació.

stats