Les infantes Elena i Cristina: "Se'ns va oferir vacunar-nos i hi vam accedir"

El govern espanyol carrega contra la decisió de les infantes i ho qualifica de "sorprenent"

ARA
3 min
PARE I FILLA  El rei s'ha mostrat enutjat i ha censurat el comportament del marit de la seva filla, Iñaki Urdangarin, que ha compromès la Corona.

El rei Joan Carles I ja s'ha vacunat contra el coronavirus als Emirats Àrabs, país on resideix des de l'agost, segons ha pogut saber El Confidencial. A més, el digital avança que les infantes Elena i Cristina també s'han vacunat a Abu Dhabi aprofitant un viatge recent per veure al seu pare. La notícia ha estat confirmada aquest dimecres per la infanta Elena en un breu comunicat del que s'ha fet ressò, entre altres, l'agència Efe. La infanta justifica la seva decisió amb l'argument de poder viatjar sovint per visitar el seu pare a Abu Dhabi: "Amb l'objecte de tenir un passaport sanitari que ens permetés fer-ho regularment, se'ns va oferir la possibilitat de vacunar-nos, i hi vam accedir", afirma. Segons la germana de Felip VI, "si no fos per aquesta circumstància, hauríem accedit a el torn de vacunació a Espanya quan ens hagués correspost".

D'aquesta manera, es confirma que les filles del rei emèrit s'han saltat la llista d'espera que els tocava a Espanya –tot just s'estan vacunant els més grans de 80 anys i el personal sanitari i docent–, ja que tenen 57 i 55 anys respectivament i ni són població de risc ni treballen en llocs de feina considerats essencials. De fet, per a la seva franja d'edat i estat de salut encara no hi ha una data marcada en el calendari per vacunar-se.

El govern espanyol ha criticat la vacunació de les infantes a través de diferents ministres que han mostrat la seva estupefacció, com la vicepresidència econòmica, Nadia Calviño. "Si és cert, seria sorprenent", ha afirmat en declaracions a la Cadena SER abans de la confirmació per part de la infanta Elena. Calviño s’ha mostrat prudent, però ha recordat que les infantes "tenen un cert rol públic" i ha subratllat la necessitat de "respectar les normes que ens hem donat a nosaltres mateixos". També el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha assegurat que li sembla "molt malament" que les infantes Elena i Cristina s'hagin "saltat" l'ordre de vacunació. Iceta ha destacat que tant els reis com la princesa Leonor i la infanta Sofia no han caigut en el mateix "error".

Més contundent ha estat el líder d'Unides Podem i vicepresident de l'executiu de Pedro Sánchez, Pablo Iglesias. "La societat espanyola no accepta que membres de la casa reial es vacunin quan hi ha molts espanyols que estan disciplinadament a la cua", ha assegurat en un acte amb eurodiputats de l'esquerra europea. Iglesias considera que gestos com aquests van en contra de la mateixa monarquia: "Hi ha un debat sobre la utilitat de la monarquia, que va creixent cada vegada més a mesura que la mateixa casa reial ofereix nous escàndols que provoquen una enorme indignació a la majoria de la societat".

El rei emèrit també es vacuna

Per la seva banda, el rei Joan Carles I, que va complir 83 anys el mes de gener, si continués vivint a la Zarzuela ja li haurien administrat la vacuna de Pfizer o la de Moderna, o bé estaria a les portes de rebre la dosi, ja que entra en la franja d'edat que actualment el sistema de salut espanyol està vacunant. Sobre aquestes informacions, fonts de la casa reial no han desmentit ni confirmat els fets, i s'han limitat a dir que no tenen coneixement del tema perquè les infantes "no són de la família reial". El rei Felip VI i la resta de la família reial es vacunaran seguint els protocols espanyols, afegeixen les fonts.

Les infantes no serien les úniques que haurien aprofitat una visita a l'emèrit als Emirats Àrabs per vacunar-se, ja que segons les mateixes fonts l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán, també s'ha posat les dosis de protecció contra el virus amb l'excusa d'una trobada amb Joan Carles I. En el cas de Sanz Roldán, de 76 anys, també s'ha avançat al ritme de vacunació espanyol.

El cap de setmana del 6 i 7 de febrer, Cristina i Elena de Borbón van viatjar als Emirats Àrabs per visitar el seu pare. Va ser durant els set dies que s'hi van quedar quan van decidir vacunar-se. Al seu torn, Sanz Roldán hauria rebut la dosi per les festes de Nadal, quan es va desplaçar a Abu Dabhi per celebrar l'aniversari del rei Joan Carles I, segons explica El Confidencial.

stats