Societat 27/11/2021

El rector de la UIB assegura que la LOSU és "totalment necessària"

Jaume Carot ha criticat la pressa del Ministeri per aprovar la reforma del sistema universitari i ha demanat més finançament i autonomia

ARA Balears
2 min
El rector de la UIB, Jaume Carot

PalmaEl rector de la UIB, Jaume Carot, ha defensat que tant la futura Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) com la reforma universitària són totalment necessàries si es vol aspirar a unes universitats realment competitives. Carot ha prestat aquestes declaracions en una entrevista a Europa Press, quan també ha lamentat que la Llei de convivència hagi deixat de banda "l'esperit de mediació".

Jaume Carot s'ha mostrat decebut per l'actitud demostrada d'ençà que es va anunciar la reforma, ja que s'ha passat de "l'esperança per una modificació necessària a la decepció davant un text que no respon a cap necessitat". Tot això, després de dues dècades de la Llei Orgànica d'Universitats (LOU) i l'evolució del sistema universitari.

El rector de la UIB ha posat de manifest que la Conferència de Rectors (CRUE) es va negar a redactar l'informe sobre l'avantprojecte de llei després de saber que l'esborrany que tenien no era el mateix que el que tenia l'executiu espanyol. Així i tot, Carot confia que es pugui arribar a un consens, malgrat la pressa del Ministeri.

Els eixos de canvi per Carot

Pel rector de la universitat de les Illes, la reforma legislativa ha de tocar tres temes fonamentals. D'una banda, la política de recursos humans, més finançament i autonomia i més flexibilitat per a les universitats. De l'altra, en termes de recursos humans, Carot ha refermat que no només es tracta de contractar més professors, sinó que s'ha d'anar més enllà.

El rector també ha tingut temps per entonar el mea culpa a l'hora de reconèixer que en els darrers temps no s'han sabut trobar els mecanismes per incentivar la participació del sector estudiantil. Per això creu que és "una assignatura pendent".

La llei de la ciència

Jaume Carot ha celebrat que la futura llei de la ciència, tecnologia i innovació de les Illes fixi un compromís "valent" per incrementar la inversió en investigació. L'augment s'establiria en un 2% del pressupost autonòmic per als pròxims anys. Segons diu el rector, la llei compleix les necessitats d'"ordenar, garantir, donar estabilitat i preveure finançament".

stats