Meteorologia
Societat 07/02/2024

Rècord històric de temperatura el gener de 2024 a les Balears

L'Aemet ha apuntat que s'han registrat xifres anòmales per a aquesta l'època de l'any

ARA Balears
2 min
Un dia d'estiu a una platja de les Balears.

PalmaEl mes passat va ser el gener més càlid registrat a les Balears, segons ha informat aquest dimecres l'Agència Estatal de Meteorologia. De fet, també ha estat el més càlid arreu de l'estat espanyol des del començament de la sèrie el 1961, en superar en 0,4 graus el gener de 2016, que fins ara era el més càlid que s'havia registrat. Concretament, l'Agència ha qualificat el cas de les Illes com a "molt càlid", amb una temperatura anòmala per sobre de la mitjana d'entre un i dos graus.

A la Península, les anomalies tèrmiques es van situar al voltant de tres graus positius al sud de Castella i Lleó, al sud d'Aragó, a l'interior del País Valencià i de la Regió de Múrcia, al sud i l'est de Castella - la Manxa,a l'est d'Extremadura i a l'interior d'Andalusia central i oriental. A la resta de l'Estat, les anomalies es van situar entorn dels dos graus, excepte en zones del nord de Galícia, el Cantàbric occidental, el nord-oest de Castella i Lleó i la vall de l'Ebre, on es van situar al voltant d'un grau, i s'arribaren a observar valors pròxims a zero en alguns punts de la vall de l'Ebre.

Mapa de temperatura anòmala

Pel que fa a les pluges, les Balears varen registrar una precipitació superior a 40 l/m² a les illes de Mallorca i Menorca. En canvi, a la Península sumaren una mitjana de 67,5 litres per metre quadrat. En aquest cas, es dona una situació prou diferenciada entre diferents zones de l'Estat, ja que mentre a Galícia, Navarra i punts d'Aragó ha plogut per sobre de la mitjana; a Catalunya, Múrcia, el País Valencià i Andalusia, ha estat molt sec.

stats