Successos
Societat 18/06/2023

Reconstrucció d'un crim sense cadàver en què tothom és sospitós

Gairebé dos anys després que algú matés el vigilant d'una plantació de marihuana a les Borges Blanques encara hi ha més incògnites que certeses

5 min
Una plantació interior de marihuana que els Mossos han intervingut aquest octubre a Martorell.

BarcelonaEmpenyen una porta, però no la poden obrir del tot. Treuen el cap per l'escletxa. Veuen un home estirat a sobre d'un matalàs amb una taca fosca. Porta una bossa al cap i les mans lligades. La poca pell que es veu s'ha tornat blavosa. Abandonen la casa i paren en un bar entre les Borges Blanques i Lleida. Es diuen Albert i Artemio i saben de qui és el cadàver. La complexió, els pantalons... L'Albert demana una cervesa i l'Artemio una aigua amb gas. Són les 14 h del divendres 22 d'octubre del 2021. El primer que fan és trucar a un quart home, el Néstor. Els diu que han d'anar a assegurar-se que està mort. Només hi entra l'Albert, i quan torna comenta que l'ha tocat i estava fred. Això és la seva versió, encara no s'ha demostrat que sigui veritat.

Truquen a un cinquè amic, el Carles. És a Istanbul i torna a Barcelona. L'endemà, l'Artemio, el Néstor i el Carles es presenten a la comissaria dels Mossos i descriuen el que han vist. L'Albert hi havia de ser, però no apareix. Els agents van a la masia, a tocar de les Borges Blanques. Cap porta està forçada. A l'habitació hi ha un matalàs aixecat, un bassal de sang, una escombra, però no hi ha cadàver. A la planta baixa hi troben una sorpresa: hi ha les soques d'una plantació de marihuana. Aquella tarda la mare de la víctima en denuncia la desaparició.

Els Mossos detenen els tres homes. També busquen el cadàver. Miren al fons de dos pous, pel bosc i per un rierol. Quatre mesos després, un testimoni explica que hi ha un objecte surant al pantà de l'Albagés, a 20 quilòmetres de les Borges Blanques. Els Mossos hi van i hi troben dos bidons, un a la superfície i un al fons. Tots dos, buits.

Qui és qui

L'únic que està mitjanament clar és l'arma homicida: dues tisores agrícoles plenes de sang de la víctima a tocar de l'escenari del crim. A poc a poc, els rols es van aclarint. Tots es dediquen al cultiu de cànnabis i la víctima custodiava la plantació. De fet, tal com confirmen les ubicacions dels telèfons incloses en el sumari del cas –al qual ha tingut accés l'ARA–, el dijous 21 d'octubre es reuneixen a la masia la víctima, el Carles, l'Artemio, l'Albert i tres persones més. Sobre el paper, tots marxen i la víctima es queda sola.

Què hi feien tots a la masia? Era època de recol·lectar, pelar i preparar la marihuana per comercialitzar-la. De fet, segons fonts del seu entorn, dijous era l'últim dia de feina de la víctima i l'endemà marxava. Segons les mateixes veus, estava tenint problemes perquè li paguessin i no tenia una bona relació amb el seu cap. Qui era el líder o els rols que tenia cadascú són preguntes que els Mossos intentaran respondre.

Moviment

Dijous a la tarda els repetidors ubiquen el telèfon de la víctima a la masia, però a partir de les 6.29 h del divendres es mou fins a Castelldans, a un quart d'hora en cotxe. Allà el mòbil s'apaga. Sí que aconsegueixen trobar el seu cotxe. Apareix lluny, a 30 quilòmetres, al pàrquing de la Facultat d'Agrònoms de Lleida. La ubicació del vehicle i la població de Castelldans assenyalen un nou sospitós, el cinquè. Es diu José María i cuida les terres de la casa. Viu molt a prop del pàrquing de la facultat i, a més, té arrelament a Castelldans: tres exnòvies seves són d'allà. Té antecedents (com pràcticament tots els implicats) i la policia creu que ha mentit fins ara.

Les càmeres del pàrquing de la facultat, però, posen el focus en l'Albert, el fugitiu que va trobar el cadàver. El cotxe el va aparcar el divendres a la tarda un home amb una complexió semblant a la seva que duia un jersei de color caqui. La tarda anterior, el dijous, unes hores després de la reunió a la masia, l'Albert puja en un AVE en direcció a Barcelona. Va amb el mateix jersei caqui. Cinc hores més tard torna a aparèixer a Lleida (vestit igual) sortint de casa la seva mare.

Què va a fer a Barcelona? Agafa la seva moto d'un pàrquing i puja cap a Lleida un altre cop. Per què ho fa? Segons els Mossos, per buscar una coartada. Moltes proves l'assenyalen, però cap és concloent: al costat del matalàs hi ha una ampolla d'aigua amb una empremta seva; a la casa hi troben una polsera de gimnàs seva, i al seu cotxe hi ha claus de la masia i també restes de sang de la víctima als pedals. A més, el posicionament del telèfon no descarta res: té el mòbil apagat tota la matinada del divendres. Però també hi ha evidències que assenyalen els altres que aquella tarda eren a la masia.

Dos més

En converses punxades pels investigadors, els altres sospitosos comencen a deixar entreveure (no se sap si intencionadament) la culpabilitat de l'Albert. Un amic apunta que aquella tarda hi va haver una situació "tensa" entre el Néstor i l'Albert. "Quan va arribar allà i va veure allò, va explotar", comenta un d'ells. No queda clar a qui es refereix, però es pot interpretar que a l'Albert. "Els únics que podrien canviar la pel·lícula són l'Artemio i l'Aniol, però ningú s'hi atreveix", afirma un altre.

Qui és l'Aniol? En un inici declara que coneixia els implicats però que no havia anat mai a la masia. Va mentir: el seu telèfon el situa a la reunió del dijous. Quan tothom va marxar, però, ell, segons el telèfon, se'n va anar cap a Girona. Ja tenim sis sospitosos, i n'hi ha un setè. Es diu Xavier i també coneix els implicats. Vuit mesos després dels fets, la seva exdona va assegurar a la policia que li havia dit que "havien matat un noi" i ell "havia vist el cadàver". Tot i això, el telèfon l'ubica lluny de Lleida. Ell assegura que la seva exdona li vol "arruïnar la vida" perquè estan lluitant per qui es queda la custòdia de la filla.

De Nàpols a les Borges Blanques

La policia se centra en l'Albert. Descobreixen que té un alt nivell de vida i que podria ser un camell internacional. Té contacte amb dos germans italians relacionats amb el tràfic de drogues i viatja bastant a Roma i Nàpols, on s'havia amagat fins ara. El juny del 2022, després de vuit mesos fugat, es presenta a la comissaria. En tot moment s'ha negat a declarar i ha sigut l'únic sospitós que ha entrat en presó preventiva. Hi ha indicis, però cap és concloent, i per això ara fa dos mesos la jutgessa el va deixar en llibertat provisional.

Hi ha moltes preguntes sense resposta. Eren un grup criminal? Qui eren els caps? Quin rol tenien els italians? Algú va ordenar la seva mort o va ser una acció aïllada? Era un conflicte de diners? La investigació continua.

stats