Societat 28/03/2020

Tot a punt per a la recollida de residus porta a porta a Manacor

L'Ajuntament preveu posar en marxa el nou sistema el dia 1 d'abril

A. Tarragó
2 min
Poal per la fracció d'orgànic per a la recollida selectiva a Manacor

PalmaL'Ajuntament de Manacor ho té tot a punt per posar en marxa la recollida selectiva de residus porta per porta al centre del municipi el proper dimecres, 1 d'abril. Precisament en aquests moments en què l'estat d'alarma prohibeix a la població sortir de les seves cases, es preveu que el sistema "faciliti el reciclatge" i "eviti els desplaçaments", assegura el regidor de Medi Ambient i Mobilitat, Sebastià Llodrà.

Actualment, aquest sistema ja està en funcionament a la zona de sa Torre de Portocristo i Son Macià, on ja "s'han obtingut molt bons resultats", afegeix Llodrà. En aquests nuclis s'ha passat de reciclar prop d'un 15% a un 80%. De fet, recorda el regidor, Manacor ha estat tradicionalment un dels municipis que menys reciclava de Mallorca. Així, la ciutat queda dividida en tres zones: les que disposen de recollida porta per porta, les que tenen cinc contenidors i les que en tenen quatre.

"La gent està molt engrescada", indica el regidor. Amb aquesta nova mesura, l'Ajuntament ofereix una tarifa reduïda de recollida de residus als residents que es comprometin a reciclar. Si bé la despesa habitual és d'uns 170 euros anuals, detalla Llodrà, els veïns que reciclin podran gaudir d'un descompte d'uns 40 euros en la seva factura. En total, prop del 30% dels manacorins ja s'han sumat a la iniciativa, és a dir, gairebé 4.600 habitatges del municipi.

La clau, explica l'edil, "és separar l'orgànic del rebuig, atès que aquesta fracció representa la meitat dels fems en un habitatge normal". D'aquesta manera, "si es pot separar això, s'evitarà incinerar una gran part dels residus". Concretament, suposaria l'estalvi de tres milions i mig d'euros per a l'Ajuntament, fet que ha permès reduir el preu de les factures.

Per tal d'informar d'aquests canvis, l'Ajuntament ha fet deu reunions amb els residents d'ençà que es va anunciar el nou sistema, en les quals han participat els 2.600 habitatges. A banda de resoldre tots els possibles dubtes, es varen entregar els calendaris de freqüències de recollida i alguns dels poals que es faran servir.

stats