Societat 16/12/2021

Qui i quan ha de rebre la tercera dosi contra el covid?

Les vacunes de record s'administren perquè amb el temps es pot perdre protecció davant del contagi i les malalties lleus

ARA
2 min
Gent passejant pel centre de Palma.

BarcelonaLes vacunes del covid són molt bones per prevenir hospitalitzacions i defuncions, però amb el pas del temps perden efectivitat contra el contagi o les malalties lleus. Per reforçar aquesta protecció, a Espanya s'administren terceres dosis als majors de 60 anys i a alguns col·lectius amb més risc si es contagien. Aquest dijous el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes debaten si cal administrar la tercera dosi als més grans de 50 anys i a tots els treballadors essencials vacunats amb AstraZeneca, com ara mestres o bombers.

Quins grups són candidats a rebre la tercera dosi?

Els majors de 60 anys, les persones de qualsevol edat vacunades amb la monodosi de Janssen, els professionals sanitaris i sociosanitaris, i les persones amb afeccions de risc. En un futur, però, és possible que tothom n'hagi de rebre una.

Tinc 60 anys o més

Totes les persones de més de 60 anys poden posar-se la tercera dosi, independentment de quina vacuna van rebre.

Estic vacunat amb Janssen

Totes les persones que van rebre la monodosi de Janssen poden vacunar-se amb la dosi de reforç (la segona) si han passat almenys tres mesos des de la primera injecció.

Porto les dues dosis d'AstraZeneca

Els professionals sanitaris i sociosanitaris que van rebre AstraZeneca la poden rebre almenys tres mesos després de completar la pauta de vacunació.

Formo part d'un grup vulnerable

La tercera dosi, que en aquest cas s'anomena dosi addicional o extra perquè només es posa a persones amb malalties greus que la necessiten per poder-se considerar immunitzades, s'administra a persones amb síndrome de Down de més de 40 anys, malalts que han estat trasplantats d’òrgans sòlids, progenitors hematopoètics, persones amb el sistema immunitari compromès (perquè no en tenen o perquè reben un tractament immunosupressor), pacients en diàlisi, que tenen infecció per VIH o que pateixen fibrosi quística.

Quan rebré la dosi de record si només n'he rebut una perquè em vaig contagiar?

Depèn de la vacuna que es va rebre anteriorment. Les persones que van rebre almenys una dosi d’una vacuna d'ARN missatger (Pfizer o Moderna) rebran la dosi de record almenys sis mesos després de la segona dosi, mentre que els immunitzats amb AstraZeneca (dues dosis o una si van patir la malaltia) o Janssen la rebran almenys tres mesos després. 

I si em contagio després de la pauta completa?

En els grups esmentats, si ha passat el temps fixat per rebre la dosi de record (tres mesos des de la vacunació amb AstraZeneca i Janssen i sis mesos amb Moderna i Pfizer), es podrà administrar quan ja no hi hagi símptomes i hagin passat els deu dies d'aïllament. Si no, caldrà esperar aquest període.

Quina vacuna em posaran com a tercera dosi?

A Catalunya sempre es posaran vacunes d'ARN missatger, sobretot Moderna, com a tercera dosi. Les dosis de diferents marques es poden combinar. Si es rep Moderna, només cal mitja dosi (50 micrograms). Si es rep Pfizer, cal la dosi sencera (30 micrograms).

Per què cal posar-se una tercera dosi?

La dosi de record augmenta i allarga la immunitat i s'espera que també pugui protegir més contra la variant òmicron, que es creu que és més transmissible i s'escapa parcialment de les vacunes.

stats