Societat 18/06/2020

Hotelers, patronals i sindicats lloen el pla turístic i reclamen claredat amb els ERTO

També qualifiquen d'insuficient la injecció de 4.262 milions d'euros per impulsar la recuperació del turisme

Catalina Riera
2 min
Turistes a l'aeroport de Son Sant Joan

ARA BALEARSEl pla turístic anunciat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous ha provocat una allau de reaccions entre els principals agents econòmics de les Illes Balears. Tot i que el valoren positivament, consideren que és una "prioritat" allargar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins dia 31 de desembre, una mesura per a la qual Sánchez encara no ha anunciat cap acció concreta. Així mateix, pensen que la injecció de 4.262 milions d'euros que farà Madrid per impulsar la recuperació del turisme és "insuficient".

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears, Carmen Planas, creu que el pla "arriba tard" i demana més concreció sobre com es materialitzarà la partida de doblers anunciada. Així mateix, insisteix en el fet que els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació "són la principal eina que les empreses tindran per poder defensar els llocs de feina dels seus treballadors" i, per tant, és "necessària la seva pròrroga".

Per part seva, el president de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres, Gabriel Llobera, apunta que amb el pla turístic el govern espanyol ha "reconegut la importància i el pes del sector", però també creu que "arriba tard" i que les mesures plantejades "són insuficients". A més, recalca que "s'ha de donar una solució definitiva als ERTO", ja que "són una prioritat per al sector turístic", ha afegit la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera.

Aquesta reivindicació també la fa el president de la Patronal de viatges de les Balears (Aviba), Xisco Mulet, qui considera que els ERTO són "l'única manera de garantir la feina dels treballadors i el futur, cada vegada més incert, de les agències". Pel que fa a la partida dels 4.262 milions, Mulet recorda que "encara que siguin molts de doblers, durant aquests mesos se n'han perdut molts més, perquè el sector ha estat totalment paralitzat". En aquest sentit, el president de la Patronal de la petita i mitjana empresa de Mallorca (Pimem), Jordi Mora, manifesta que en "línies generals, el pla és positiu, però la dotació econòmica és insuficient".

Els sindicats UGT i Comissions Obreres coincideixen en el fet que el "pla és positiu", però també hi troben a faltar mesures. Per una banda, el secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT, Antonio Copete, apunta que encara que el pla queda una mica curt, "benvingut sigui", i ha reclamat que els ERTO "s'allarguin fins a final d'any". Per l'altra banda, Comissions Obreres apunta que l'Executiu ha encertat amb el pla, però pensa que la recuperació del sector "ha de començar amb la renovació dels ERTO turístics".

stats