Justícia
Societat 09/07/2022

El RCNP acudirà als tribunals després de l'informe desfavorable del Consell d'Estat sobre la seva concessió

L'entitat presentarà un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears

ARA Balears
2 min
L'Audiència Provincial de Palma. / ARA BALEARS

PalmaEl Reial Club Nàutic de Palma (RCNP) ha comunicat aquest dissabte que acudirà als tribunals després de l'informe desfavorable del Consell d'Estat sobre la seva concessió, segons ha informat Europa Press. L'entitat ha manifestat que, si l'Autoritat Portuària de Balears (APB) denega finalment la sol·licitud de pròrroga i ampliació de termini de la seva concessió, presentarà un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

D'aquesta manera, el RCNP exhaurirà la via judicial, en vista de la xifra de "contradiccions" que, ha advertit, "existeixen entre els diferents informes que s'han aportat a l'expedient obert el 2015 i que, set anys després, es troba encara pendent de resolució".

En concret, el Consell d'Estat s'ha pronunciat sobre la controvèrsia jurídica entorn de si el títol habilitant del RCNP per ocupar el domini públic portuari és un contracte de serveis o bé una concessió. Es reconeix, d'una banda, que els contractes de servei es varen extingir amb la reforma legal del 2003 -tal com sostenia el club-, però, de l'altra, es dictamina que aquests contractes no es varen transformar en concessions. En conseqüència, el títol del RCNP durant els darrers 19 anys tindria una "naturalesa singular i provisional", a causa d'una "deficient gestió" del domini públic per part de l'APB.

L'entitat ha assenyalat que no comparteix "en absolut" aquesta tesi del Consell d'Estat i ha recordat una sentència recent de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears que reconeix el dret de pròrroga a un concessionari del port de Formentera.

Pel RCNP, "l'Autoritat Portuària ha reconegut amb els seus actes de les dues darreres dècades la condició de concessionari al Club, sense que aquest en cap moment hagi estat advertit de la suposada 'provisionalitat' de la seva situació".

El club entén, d'aquesta manera, que "és aplicable el principi jurídic segons el qual una administració no pot adoptar decisions que contradiguin les seves pròpies accions". Per això, ha instat l'APB que, vistos tots els informes aportats a l'expedient, i també el precedent judicial de Formentera, "adopti de manera immediata una decisió sobre la sol·licitud d'ampliació del termini de la seva concessió perquè, en cas que sigui denegada, el club pugui exercir les accions que en dret l'assisteixen davant el TSJIB".

stats