Premi Fundació Princesa Girona
Societat 15/03/2023

El mallorquí Rafel Jordà, premi Princesa de Girona per "democratitzar" l'accés a l'espai

Fundador de l'empresa Open Cosmos, ha fabricat alguns dels satèl·lits més innovadors d'Europa

ARA Balears
2 min
Rafel Jordà  “Des de l’espai  trobam les respostes als grans reptes de la humanitat”

PalmaEl mallorquí Rafel Jordà Siquier (Maria de la Salut, 1988) ha estat proclamat aquest dimarts Premi Empresa de la Fundació Princesa de Girona 2023 per, com ha argumentat el jurat, "democratitzar" l'accés a l'espai a través de l'impuls de satèl·lits d'òrbita baixa, al mateix temps que ha destacat la "passió, entusiasme, lideratge i qualitat humana" del guardonat. Jordà ha agraït el reconeixement en un acte celebrat a Valladolid en el qual era present la reina Letizia, i ha centrat el seu discurs en quatre eixos principals: "aprendre", "emprendre", "retornar" i "agrair".

"Aprendre dels meus pares, dels meus amics, dels meus professors, de la gent amb la qual treball; emprendre, perdre la por i arrancar. I el tercer que estic intentant fer és retornar a la societat tot el que m'està donant", ha destacat el premiat, que ha finalitzat el seu discurs amb un missatge d'agraïment que ha personalitzat en la seva esposa. Jordà va fundar l'empresa Open Cosmos, una start-up amb seu a Oxford, amb la qual ha fabricat alguns dels satèl·lits més innovadors d'Europa. Aquesta empresa dissenya, fabrica i opera satèl·lits capaços de recopilar dades de la Terra per abordar els grans reptes globals com el canvi climàtic, l'ús de recursos naturals o la connectivitat en àrees remotes.

Els satèl·lits mesuren cada racó de la Terra amb diversos sensors i posen tota la informació a l'abast de la gent perquè es puguin prendre decisions climàticament i econòmicament sostenibles. A més, la miniaturització tecnològica fa possible que els seus satèl·lits siguin més petits que els tradicionals i també més econòmics. La notícia d'aquest premi s'ha fet pública en l'acte central del Tour Talent que aquests dies ha recalat a Valladolid i que ha estat presidit per la reina Letícia.

stats