Societat 20/12/2019

Un de cada quatre infants del món continua sent ‘invisible’

El nombre de nins dels quals es registra el naixement de manera oficial ha augmentat de manera significativa a tot el món

Unicef, Comitè Balears
2 min
Un de cada quatre infants del          món continua sent ‘invisible’

PalmaEl nombre de nins dels quals es registra el naixement de manera oficial ha augmentat de manera significativa a tot el món; no obstant això, 166 milions de nins menors de cinc anys, un de cada quatre, continuen sense estar inscrits en cap registre.

Segons Birth Registration for Every Child by 2030: Are we on track? ( Registre de naixement per a cada nin el 2030: anam pel bon camí? ), la proporció d’infants menors de cinc anys registrats a escala mundial ha passat del 63% de fa deu anys al 75% actual.

“Hem recorregut un llarg camí, però massa nins continuen caient per les bretxes del sistema. No són comptabilitzats i no compten”, explica Henrietta Fore, directora executiva d’Unicef. “Un nin no registrat en néixer és invisible: no existeix a ulls del govern ni de la llei. Sense una prova d’identitat, sovint els nins són exclosos de l’educació, de l’atenció sanitària i d’altres serveis fonamentals, i són més vulnerables enfront de l’explotació i l’abús”.

El progrés global es deu, en bona part, als avanços de l’Àsia Meridional, sobretot a Bangla Desh, l’Índia i Nepal. A l’Índia, la proporció de nins registrats va augmentar del 41% de 2005-2006 al 80% el 2015-2016. Els darrers anys Unicef ha treballat amb el govern de l’Índia per prioritzar el registre de naixements a tots els estats, mitjançant l’augment i la millora de l’accés als centres de registre, la formació d’oficials i treballadors comunitaris i la difusió de programes de conscienciació pública, especialment entre les comunitats més vulnerables.

Per contra, la majoria de països de l’Àfrica subsahariana estan quedant enrere respecte de la resta del món: Etiòpia (3%), Zàmbia (11%) i el Txad (12%) tenen els nivells més baixos de registre de naixements a escala global.

L’informe reflecteix que prop d’un de cada tres països necessitaran accelerar urgentment els avanços si volen complir l’objectiu de proporcionar identitat jurídica per a tots, inclòs el registre en néixer, per al 2030, tal com estableixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Les barreres a les inscripcions dels bebès inclouen la manca de coneixement sobre com s’ha de registrar un naixement, taxes excessives per registrar-lo o per obtenir un certificat de naixement, recàrrecs econòmics per registres tardans o llargues distàncies fins a les instal·lacions de registre més pròximes. Els costums i pràctiques tradicionals en algunes comunitats -com que les mares no han de sortir de casa- també impedeixen el registre oficial d’un naixement en els terminis establerts.

stats