Societat 30/07/2021

Quasi es tripliquen les denúncies ciutadanes contra obres il·legals en sòl rústic de Mallorca

L'Agència de Defensa del Territori n'ha rebudes 191 l'any passat, quan el 2019 foren 70

ARA Balears
2 min
El solar una vegada que s’ha esbucat l’immoble.

PalmaLes denúncies de particulars enviades a l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca (ADT) perquè investigui possibles obres il·legals en sòl rústic gairebé s'han triplicat, passant de les 70 del 2019 a les 191 de l'any passat. Es tracta de la xifra més alta mai registrada per l'organisme dependent del Consell, que aquest divendres ha presentat la memòria de l'entitat.

Les trameses pels ajuntaments, el Seprona i la Conselleria de Medi Ambient també han batut un rècord històric: de les 166 de 2019 s'ha passat a 225 rebudes l'any passat, segons ha informat la institució insular en un comunicat. "Aquestes xifres deixen veure clarament el reconeixement a la bona feina de l'ADT, que no ha abaixat la guàrdia durant la pandèmia", ha afirmat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías.

La consellera també ha destacat el bon funcionament del canal creat per l'ADT per poder ser informada anònimament de possibles infraccions. L'any passat es varen rebre 174 comunicacions mitjançant aquest servei que superen les 138 del 2019, quan es va posar en marxa.

Pel que fa al nombre de demolicions executades per l'agència, l'any passat se'n feren 102, la segona dada més alta mai registrada des de la creació de l'ens el 2009. Els sis primers anys de servei, fins al 2015, l'entitat només va executar-ne 19, però entre el 2016 i el 2019 se'n varen executar 302 demolicions.

El ritme de demolicions continua endavant, i en la primera meitat d'enguany se n'han executades 61. L'activitat de l'ADT ha provocat que es presentin 163 projectes d'obra de legalització o d'esbucament, i en els darrers quatre anys n'ha rebut 609. Això ha generat uns ingressos d'uns 2 milions d'euros en concepte de taxes i impostos de construcció per als 34 ajuntaments que han cedit les competències de disciplina urbanística a l'agència.

Respecte a la tipologia de les noves infraccions detectades, l'any passat es detectaren 47 habitatges nous i 39 piscines sense llicència, la qual cosa suposa un 30% de les noves infraccions detectades. Les altres tipologies més habituals han estat les edificacions de nova planta no destinades a habitatge (36%) i les reformes o ampliacions d'edificacions existents (26%).

stats