Societat 06/07/2020

La quarantena i les pluges de primavera multipliquen els mosquits tigre

L'increment de la venda de piscines inflables podria ser un altre focus per a la seva proliferació

Ara Balears
2 min
Un exemplar de mosquit tigre

PalmaEls canvis d'hàbits durant la quarantena i les pluges de la darrera primavera han fet que els mosquits tigre, una espècie invasora d'origen asiàtic, augmentassin respecte dels anys anteriors a les Balears i a la resta de l'Estat, segons ha informat a l'agència Efe l'entomòleg del Servei de Vigilància Mosquit Alert, Roger Eritja.

Durant la quarantena "moltes segones residències varen quedar sense manteniment" i això ha fet que hi hagi un augment local de l'espècie perquè no s'eliminaven les acumulacions de les pluges, ha assegurat l'expert. L'esperat increment de la venda de piscines inflables podria ser un altre focus per a la seva proliferació, per la qual cosa l'entomòleg recomana mantenir l'aigua "correctament tractada", ja que, en cas contrari, "podrien convertir-les ràpidament en focus de cria per a milers de larves".

En aquest sentit, Eritja també adverteix sobre els dipòsits, recipients amb aigua estancada o gerros per a les flors en llocs com els cementeris, que representen un punt "molt conflictiu" perquè estan sempre "plens" per la pluja.

L'entomòleg assegura que les condicions climàtiques afecten aquesta espècie, tant en "la distribució" com en l'"abundància" perquè la seva expansió geogràfica està limitada per "factors climàtics estadístics", ja que no poden sobreviure a l'hivern. Per això, la quantitat de mosquits que hi ha depèn de "la pluja que va caure quinze dies enrere".

Com es pot prevenir la picada del mosquit?

Les picades són un dels efectes directes que té la presència d'aquest insecte sobre la població i, encara que el doctor i portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, Fernando de la Calle, assegura que en cap cas suposen un risc mortal o perillós, recorda que sí que són un transmissor de malalties tropicals com el dengue.

Per això, el doctor recomana utilitzar productes que tinguin insecticida per aplicar-los a la roba o amb "N-Dietil-meta-toluamida", un dels ingredients més habituals per repel·lir aquests insectes. En cas que ja s'hagi produït la picada, recomana prendre antihistamínics en cas que hi hagi molta inflamació. A més, l'expert recorda que, en aquest cas, "pot ser un brou de cultiu per a l'entrada de bacteris en el sistema immunològic", de manera que recomana "no gratar la ferida".

stats