Societat 05/08/2022

Les punxades a les discoteques: submissió química i psicològica

Ja es coneixen set casos de persones que han sentit com les picaven amb una agulla a les Illes, però cap està relacionat amb abusos

4 min
Les víctimes manifesten "haver patit una punció mentre eren a l'interior d'un local d'oci nocturn".

PalmaSet casos de punxades i cap de vinculada a un abús sexual o robatori posterior. Aquest és el balanç de l’estiu a les Illes d’un fenomen que amenaça de ser la nova modalitat de submissió química. Malgrat que les proves posteriors a les punxades hagin donat resultats negatius en tòxics, aquests episodis ja han aixecat les alarmes i han provocat tres reunions entre institucions i administracions, estatals i autonòmiques, en menys d’una setmana –les de dijous i divendres, i la programada per a dilluns. 

Si bé encara es desconeixen els autors i els motius de les picades, les trobades han donat lloc a una conclusió: “Aquest és un fet delictiu que cerca la submissió psicològica de les dones, que quedin a casa seva i que no facin un oci de manera ordinària”, va afirmar la consellera de Presidència, Igualtat i Funció Pública, Mercedes Garrido. Per això, la directriu per a les dones també és contundent. “Que facin la seva vida normal i no se sentin atemorides. I si se senten malament perquè les han punxades o posat alguna cosa a la beguda, que cridin els cossos policials”, va animar.

Ara com ara, la Guàrdia Civil n’investiga sis casos –tots de dones–, cinc dels quals han estat denunciats. No obstant això, cal recordar que quan els agents en tenen coneixement sempre obren diligències d’ofici, sense que sigui necessària una denúncia. Segons el cos policial, les víctimes manifesten “haver patit una punció mentre eren a l’interior d’un local d’oci nocturn”. Quatre d’aquests casos s’han detectat a Eivissa i dos, a Mallorca. El setè cas està en mans de la Policia Nacional i és l’únic en què la víctima és un home, segons va puntualitzar la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo.

“Si una persona té la sensació que l’han punxada, el que ha de fer és adreçar-se a les urgències hospitalàries perquè li practiquin una analítica a Son Espases. A continuació, és fonamental que denunciï, tant a la Policia Nacional com a la Guàrdia Civil i a les policies locals o a Emergències”, recordà Calvo davant els mitjans. “La gent ha de poder viure el seu oci lliurement i tenir la garantia que les institucions respondran”, afegí la delegada, que manté que, “independentment que la punxada vagi acompanyada de droga o no, per si mateixa és un delicte i s’ha de denunciar”. Encara es desconeixen els motius de les picades, però “la interpretació” que es fa és que cerquen atemorir la població, va apuntar Calvo divendres, després de reunir-se amb representants de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil i del Govern. 

Prèviament, dijous, ho varen fer les conselleries de Presidència, Salut i Model Econòmic. Aleshores, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va recordar que està actiu el protocol sanitari per casos de submissió química i que cal anar tan aviat com sigui possible a urgències. “Des de juny s’ha recordat a totes les gerències dels hospitals que han d’estar molt atents a dones que arriben amb símptomes com pèrdua de consciència, lesions que no poden explicar, punxades...”, va advertir. El Govern preveu fer una passa més enllà en la prevenció amb la reunió de dilluns, que es farà amb els ajuntaments. El focus es vol posar en les festes populars d’aquest estiu, que recuperen força després de la pandèmia. 

Per la seva banda, el Consell General d’Infermeria –d’àmbit estatal– ha alertat aquesta setmana els consells autonòmics dels “greus riscos per a la salut” que poden provocar les substàncies químiques presents en algunes picades. “Inhibició de la voluntat, incapacitat per defensar-se o prendre decisions, caiguda de la pressió arterial o pèrdua de consciència” són algunes de les conseqüències derivades. A més, ha instat el govern espanyol a endurir les penes per als agressors per reial decret i a crear accions de vigilància i prevenció específiques. 

Ara bé, el metge forense de l’Institut de Medicina Legal de les Balears, Borja Moreno, suggereix que pot haver-hi “gent que va simulant punxades”, atès que “no està sortint cap resultat en els tests de les víctimes”. “És un mètode que espanta més que qualsevol cosa. Cal dir a les víctimes que, si senten una picada, tarda a fer efecte. De manera que tenen gairebé una hora per sortir del lloc allà on siguin”, afirma. Moreno insisteix que aquesta “és la pitjor manera de sotmetre químicament algú”, atès que la intenció d’aquestes persones sol ser que sigui “ràpid i imperceptible” per a les víctimes, “i això és tot el contrari”.

Un fenomen europeu

Sigui com sigui, a Espanya els cossos policials ja n’investiguen una trentena de casos: juntament amb els de les Balears, n’hi ha una vintena a Catalunya i un a Andorra, segons les dades d’aquesta setmana. Tanmateix, el fenomen de les punxades arriba tard a l’estat espanyol, en comparació amb la resta d’Europa. A França fa temps que ha esdevingut un problema: la xifra de queixes interposades per clients de discoteques va ascendir a prop de 300 entre final de març i el mes de juny. Només en alguns casos s’hi ha pogut detectar presència de GHB, un psicotròpic.

Però aquesta pràctica té el precedent al Regne Unit, tot i que també se n’han trobat casos aïllats a Suïssa, Bèlgica i Alemanya. La policia britànica informà a finals de gener que havien rebut més de 1.300 denúncies des del setembre de 2021 per needle spiking o injection spiking, un concepte nascut precisament arran d’aquesta allau. Una vegada més, tan sols en poques ocasions s’han arribat a trobar casos d’agressions sexuals o robatoris vinculats al needle spiking.

stats