Societat 01/07/2022

L'onada de les punxades amb xeringa a les discoteques d'Europa arriba a Eivissa

Una jove de 18 anys va denunciar que la matinada del 22 de juny algú l'havia punxat amb una xeringa a una discoteca de Sant Antoni

3 min
Macrooperació d'Hisenda contra el frau a les discoteques

PalmaEl Regne Unit, Suïssa, França... i ara Espanya, concretament Eivissa. L'onada de punxades a les discoteques estesa arreu d'Europa ha aterrat a les Balears tot just a l'inici de la temporada turística. Una al·lota espanyola de 18 anys que era de viatge d'estudis al municipi de Sant Antoni va denunciar a la Guàrdia Civil que la matinada del 22 de juny, mentre estava de festa a una discoteca, l'havien drogada en contra de la seva voluntat. Durant el vespre va començar a actuar de manera estranya, segons els amics que l'acompanyaven, i l'endemà va despertar-se amb un blau al braç i sense records de la nit anterior. La jove va acudir a un centre sanitari, on el metge va confirmar que l'havien punxada al braç, però no van poder demostrar si li havien injectat alguna substància, atès que "havia passat massa temps per fer-li una anàlisi correcta", segons fonts de la Guàrdia Civil.

El fenomen de les punxades –o, més aviat, injeccions– misterioses fa temps que ha esdevingut un problema a França. La xifra de queixes interposades per clients de discoteques va ascendir a les prop de 300 entre final de març i el mes de juny, però la dada no ha deixat de pujar. Segons mitjans locals, només durant la Fête de la Musique (Festa de la Música) –esdeveniment que se celebra a París cada 21 de juny– la policia va identificar nou persones sospitoses d'haver-ne punxat d'altres. Les víctimes relacionen aquests fets amb uns símptomes concrets: vertígens, nàusees i malestar, però el contingut de les xeringues encara es desconeix. Només en alguns casos s'hi ha pogut detectar presència de GHB, un psicotròpic.

Però aquesta pràctica té el seu precedent al Regne Unit, tot i que també s'han trobat casos aïllats a Suïssa, Bèlgica i Alemanya. La policia britànica va informar a final de gener que havien rebut més de 1.300 denúncies des del setembre de 2021 per needle spiking o injection spiking, un concepte nascut precisament arran d'aquesta allau. Fa referència al fenomen denunciat al Regne Unit i Irlanda per nombroses al·lotes joves que han estat sotmeses a injeccions de drogues sedatives. Entre les conseqüències, destaca l'amnèsia, comuna entre les substàncies que es fan servir en els casos de submissió química, és a dir, violacions facilitades per drogues. Ara bé, en poques ocasions s'han arribat a trobar casos d'agressions sexuals o robatoris vinculats al needle spiking.

Sense rastre d'abús sexual

En el cas de la jove que ho va denunciar a Eivissa, la Guàrdia Civil també nega que patís cap abús sexual, encara que ho atribueixen al fet que "va estar tota la nit acompanyada". Fonts del cos policial afirmen que aquesta és la primera vegada que veuen un cas així a les Balears i que, per això, es mantenen atents per "si sorgeix una nova denúncia o torna a ocórrer". En qualsevol cas, reconeixen que "és complicat trobar la persona" en casos com aquests, atès que és molt difícil que la víctima sàpiga i pugui identificar qui ho ha fet.

Davant això, el metge forense de l'Institut de Medicina Legal de les Balears, Borja Moreno, insisteix que en aquestes situacions cal demanar al centre mèdic una anàlisi d'orina o de sang dins les primeres 48 hores per conèixer la substància injectada. Però Moreno puntualitza que la injecció intramuscular és "poc efectiva", atès que tarda més temps a fer efecte, i que les "vies més ràpides –i comunes– per drogar algú són a través de la beguda, esnifant o intravenosa". Sigui com sigui, el forense admet que "tots aquests nous mètodes solen sortir d'Eivissa", i no descarta que estiguem davant un nou tipus de submissió química.

stats