Successos
Societat 04/08/2022

El Govern i els cossos policials inicien el setge contra les punxades a les discoteques

Garrido, davant aquests casos, adverteix: "Perseguirem els agressors, no els deixarem descansar"

2 min
Imatge d'arxiu d'una discoteca d'Eivissa. / GETTY

PalmaJa són sis les dones a les Balears que han denunciat punxades a l'oci nocturn i el Govern fa les primeres passes per fer front a aquestes agressions. Aquest dijous, les conselleries de Presidència, Salut i Model Econòmic s'han reunit per coordinar una actuació conjunta davant aquests casos. "Als agressors no els deixarem descansar, els perseguirem", ha advertit la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, qui ha avançat que demà es reuniran amb els cossos policials i la Delegació del govern espanyol a les Illes per acordar protocols.

Per ara, en els casos que s'investiguen no hi ha coneixement que hi hagi hagut agressions sexuals posteriors. No obstant això, Garrido ha recordat que "són delictes diferents i que, per si mateixa, "una punxada és una agressió, un delicte de lesions, independentment que s'hi hagi posat droga, que no se n'hi hagi posat, o que hi hagi o no agressió sexual posterior". En aquesta línia, ha remarcat que els agressors "intenten fer-te por". "És un fet summament greu i que ens preocupa moltíssim", ha insistit.

Què cal fer si has patit una punxada? La primera passa és trucar al 112, que és el servei que activarà els protocols necessaris, segons el cas. També hi ha el servei 24 hores de l'IBDona, amb professionals que poden acompanyar processos tant mèdics i psicològics com policials i judicials. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha recordat que està actiu el protocol sanitari per casos de submissió química i que cal anar el més aviat possible a urgències. És allà on es fa la presa i anàlisi de mostres i hi ha casos en què només hi ha un marge de sis hores.

"Des de juny s'ha recordat a totes les gerències dels hospitals que han d'estar molt atents a dones que arriben amb símptomes com pèrdua de consciència, lesions que no poden explicar, punxades...", ha detallat Gómez. En el cas de les punxades, també s'activa el protocol per descartar qualsevol contagi. Segons ha explicat la consellera, l'IB-Salut no ha atès cap de les dones que han denunciat.

stats