Societat 26/01/2024

Col·lectius proteccionistes de les Illes, preocupats per la intensitat de la presència a Fitur

Les Balears despleguen tot un ventall de propostes davant la incredulitat dels que defensen el decreixement i la necessitat d'afrontar el canvi climàtic

2 min
Nombrosos col·lectius s'han citat a FITUR

Palma"Si estan fent això a Fitur, no em puc imaginar el que passarà a la World Travel Market de Londres o a la ITB de Berlín", explica amb contundència Margalida Ramis, presidenta del grup ecologista GOB, en referència a l'allau de presentacions i activitats organitzades des de les Balears en el marc de la fira de turisme que té lloc a Madrid del 24 al 28 de gener. A banda d'un estand de mil metres, reciclat de l'any passat, on es concentra una part de les activitats, tant institucions com empreses i col·lectius han organitzat un programa extens i intens de propostes que ha sorprès els col·lectius proteccionistes de les Balears.

Pau de Vilchez, membre del laboratori de Canvi Climàtic de la UIB, no amaga la seva preocupació: "Estic perplex i em sembla d'una irresponsabilitat profunda per part de les administracions després d'un any de rècords com el que hem viscut i com sabem que serà el 2024". De Vilchez considera que el turisme tal com el coneixem té els dies comptats i que el que s'hauria de fer és "en lloc de gastar tots aquests doblers públics en fires s'haurien d'invertir en diversificació econòmica o a formar la gent".

Per la seva banda, Ramis explica que Fitur sempre havia estat una fira més domèstica i enfocada als professionals, però "l'any passat ja va començar a canviar l'estratègia del Govern, i l'exconseller Iago Negueruela hi va presentar la Llei turística, i ara amb el nou govern això s'ha intensificat, s'ha polititzat". Per a la representant del GOB es fa cada vegada més evident que el sector turístic "comença a veure que la gent els mira amb mala cara i es convoquen activitats amables per fer una rentada de cara o inclús situacions absurdes, com proposar referèndums sobre si volem o no turisme".

A Fitur s'ha fet de tot

A la presència institucional, encapçalada per les màximes autoritats del Govern i dels consells, s'hi han afegit, des de la presentació d'esdeveniments esportius com el torneig de tennis Championschip ATP 250 i l'Ironman 70.3 d'Alcúdia, a culturals com l'Atlàntida Film Fest o la presentació de l'obra Paisatge Sensible de l'artista Amparo Sard. Aquest dijous s'ha recordat el projecte LIFE AdaptCalaMillor, que estudia l'adaptació al canvi climàtic a llarg termini de la badia de Cala Millor.

El Consell de Mallorca hi ha presentat el Compromís per un Turisme Responsable signat per 14 municipis de l'illa mentre la Conselleria d'Agricultura del Govern organitzava tasts de vi i oli d'oliva per promocionar el producte local.

Això per no parlar dels anuncis que s'han fet aprofitant la trobada del sector turístic. La fira s'inaugurava amb l'anunci per part de la presidenta del Govern, Marga Prohens, d'una convocatòria d'ajudes a la innovació del sector turístic, amb un valor total de 21 milions d'euros, a més d'una oferta d'FP dual per al sector. Però també s'ha posat damunt la taula un projecte pilot amb Booking.com per lluitar contra l'oferta de lloguer turístic il·legal. I la Federació Hotelera de Mallorca ha explicat que ha aconseguit després de dos anys de feina intensa un Erasmus+ per impulsar les eines tecnològiques en la gestió de la circularitat en hotels i centres de Formació Professional. El Consell també ha anunciat que es troben a punt de registrar la marca Artesania de Mallorca, un distintiu de qualitat per als productes de l'illa.

stats