Societat 05/04/2023

El projecte de l'hotel Formentor inclou la impossibilitat legal de tomar i fer un nou edifici

El projecte d'execució modificat que la promotora va presentar el 2021 recull la suspensió de planejament de la zona i admet que només és possible una reforma

3 min
Les restes són de la demolició de l'hotel Formentor.

PalmaL'hotel Formentor només pot ser una reforma i en cap cas una nova edificació, "perquè el planejament a la zona urbana està suspès en l'actualitat i, per tant, no es permet obra nova". Amb aquesta claredat es va expressar la propietat de l'hotel Formentor quan va presentar l'any 2021 el seu projecte modificat a les diferents administracions competents, inclòs l'Ajuntament de Pollença. En el projecte bàsic 'd'ampliació i reforma de l'hotel Formentor', que és el document imprescindible per poder executar una obra, l'estudi d'arquitectura Lamela, que signa el document, va incloure les referències urbanístiques a la normativa vigent que marcava el que es podia i el que no es podia fer. Així, el projecte fa una referència expressa que tot el planejament urbanístic de Formentor està suspès i la conseqüència més immediata és que no es poden fer noves edificacions, sinó només restaurar allò existent.

Així mateix, el promotor va fer constar també en l'esmentat projecte, al que ha tingut accés l'ARA Balears, que gràcies a la llei turística i la resolució d'octubre del 2020 del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, el Formentor també es podia ampliar. Fins a un 15% d'increment d'ocupació, permet la normativa aprovada pel Pacte i criticada pels ecologistes, i que per descomptat els propietaris de l'empresa no varen voler desaprofitar.

L'hotel Formentor va voler incorporar aquesta possibilitat i altres de previstes en la llei turística i en la resolució posterior, i per aquest motiu va presentar un modificat "a causa de les necessitats de la propietat i l'operador hoteler", segons afirma l'equip d'arquitectes en el seu projecte. Per aquest motiu, "s'han anat modificant alguns aspectes del projecte bàsic", insistia l'equip redactor, sempre atenent el mateix marc legal, que és el que inclou la suspensió i, per tant, la impossibilitat de fer obra nova a Formentor.

Però del que es va dir al projecte al que es va acabar fent hi hagué diferències. La més important, l'enderrocament total de l'edifici antic, inclosa l'estructura, fet que no estava emparat en la llicència que havia atorgat l'Ajuntament de Pollença, perquè precisament el projecte parlava de reformar, ja que construir un edifici nou era impossible. Arribats a aquest punt, l'Ajuntament de Pollença va enviar una ordre de suspensió de les obres i de paralització de les actuacions per manca de permís oficial per poder tomar.

L'enderrocament estava consumat i llavors, per continuar, no queda altre remei que aixecar un edifici nou. Ara com ara, l'Ajuntament encara no ha atorgat el permís municipal per a aquesta nova situació i alguns juristes experts en urbanisme es demanen com es podrà fer, si a Formentor no es poden dur a terme noves edificacions. El regidor d'Urbanisme, Tomeu Cifre, ha manifestat en més d'una ocasió que això no serà un problema, però l'oposició, encapçalada per Junts Avançam, afirma que l'empresa Formentor Bay va tomar una estructura sense permís i ara vol aixecar la nova sense tampoc tenir-ne, i sense la possibilitat d'obtenir-lo.

Per si fos poc, els enderrocs, que són molt més voluminosos del que s'havia previst inicialment quan en teoria no es volia tirar l'edifici, estan generant una certa complicació a l'empresa, ja que s'han vist frustrades les expectatives inicials de dur almenys les restes de terra i pedra de la nova excavació a dos solars municipals. La Direcció General de Residus ha dit que no es pot fer amb la documentació que té en aquests moments i ha donat uns dies als promotors perquè n'esmenin les deficiències.

stats