Societat 25/06/2019

Projecte Home obrirà el juliol una nova seu a Manacor

La cocaïna fou la droga més consumida per les persones ateses l'any passat, 1.321

A. S.
2 min
Nova seu de projecte home.

PalmaProjecte Home de les Balears (PHB) obrirà una nova seu a Manacor el mes vinent. Aquest se suma al centre de Son Morro (Palma) –que atén el 46% de les persones que demanen aquest servei–, el d'Inca, el de Maó i el de Vila, a Eivissa. L'objectiu és que les persones del llevant mallorquí amb problemes d'addicció no s'hagin de desplaçar fins a Palma per seguir un tractament.

L'entitat va atendre l'any passat 1.321 persones en programes terapèutics contra les addiccions a drogues o alcohol. Es tracta d'una xifra molt similar a les registrades el 2017, amb 1.394 persones; el 2016, amb 1.313; el 2015, amb 1.378 i el 2014, amb 1.312. L'edat mitjana dels qui acudeixen a PHB se situa al voltant dels 37 anys.

Segons les dades de l'entitat, la cocaïna va ser la principal substància consumida entre les persones ateses l'any 2018 (un 40,6%), mentre que l'alcohol té el segon lloc. "L'heroïna i el cànnabis perden presència amb relació als anys anteriors", ha explicat el president de PHB, Tomeu Català.

La cocaïna, la droga més consumida

El perfil majoritari de les persones ateses és de "policonsumidor" i "l'alcohol sempre hi està present". "Amb l'alcohol es fa difícil que la gent adverteixi que té un problema", ha dit el president executiu de PHB, Jesús Mullor, que considera que aquesta substància és la que genera més addicció a les Illes.

Un 18% de les 1.321 persones ateses per PHB el 2018 són dones. Es tracta d'una proporció aproximada que s'ha mantingut des del naixement de l'entitat, el 1987: "Prop d'un 20% són dones", ha explicat Jesús Mullor.

Segons Mullor, dels 22.374 ingressos registrats als programes i dispositius terapèutics de Projecte Home Balears fins a l'actualitat, pràcticament 6 de cada 10 (59%) correspon a programes no residencials com el Programa Horabaixa. Una proporció que ha pujat fins al 70% durant els darrers cinc anys. Una de les claus de l'èxit del Programa Horabaixa és la seva major disponibilitat i accessibilitat territorial, tenint en compte que en són usuàries persones que treballen i amb responsabilitats familiars. "Tot això facilita la motivació per seguir el tractament", explica el director del programa, Francisco Antonete.

stats