Societat 25/06/2019

Projecte Home alerta que "es banalitza el risc" del consum de drogues

L'ONG subratlla que no se'n redueix "l'abús" i aposta per tancar els clubs de cànnabis

Pau Esparch
3 min
Una persona cargolant un porro de marihuana en una imatge de recurs.

Barcelona"La dimensió, la gravetat i la magnitud dels problemes de drogues no tenen la resposta social ni política que mereixerien". Ho ha dit el director de Projecte Home a Catalunya, Oriol Esculies, coincidint amb el Dia Internacional de la lluita contra l'ús i el tràfic de drogues. Esculies ha explicat que les persones ateses per l'ONG que dirigeix han augmentat més d'un 31% els últims cinc anys (de les 1.162 del 2014 a les 1.523 del 2018). Esculies ha alertat que "es banalitza el risc" que suposa el consum de drogues i ha afegit que si les substàncies són accessibles, com ara passa amb l'alcohol i el cànnabis, "es consumeix més".

"La cronificació de les drogodependències fa que la societat hi doni menys importància", ha apuntat el director de Projecte Home, que també ha lamentat que no hi hagi una política pública potent "per posar-hi remei". "És honest reconèixer que a Catalunya no s'ha reduït l'abús de drogues", ha subratllat Esculies: les persones ateses per l'ONG han continuat a l'alça aquest any perquè entre el gener i el maig han crescut més d'un 7%, respecte al mateix període del 2018. La substància principal de consum dels adults atesos l'any passat és la cocaïna (el 44,6%), seguida de l'alcohol (el 39,9%), el cànnabis (el 5,5%) i l'heroïna (el 4%).

En canvi, entre els adolescents i els joves atesos (de 13 a 23 anys), la substància principal de consum és el cànnabis (el 72,2%). A molta més distància s'hi situen la cocaïna (el 15,5%), l'alcohol (el 5,5%) i les ludopaties o altres conductes addictives (també el 5,5%). Sobre el consum del cànnabis, Esculies ha apostat per tancar els clubs cannàbics. Com que el Tribunal Constitucional ha anul·lat la llei catalana que els regula, el director de Projecte Home ha considerat que "no hi ha manera de controlar-ho i supervisar-ho". Esculies ha titllat de falta de responsabilitat política que no es prengui cap mesura mentre no hi ha "un marc legal adequat".

En Jan, de 19 anys, va entrar a Projecte Home fa dos anys pel consum de cànnabis: "És fàcil accedir a la marihuana en un club o al carrer". "Tant li fa la quantitat. Quan el consum és regular ja comences a degenerar", ha explicat. Ell mateix ha reconegut que l'acceptació del cànnabis entre els joves "és molt bèstia", però que la seva addicció li va repercutir en els estudis i en la personalitat. L'Álvaro, de 28 anys, també va començar a consumir cànnabis fa 10 anys però ho va deixar per una altra addicció: les apostes i les sales de joc. "Quan la marihuana es va acabar, necessitava alguna cosa més", ha manifestat.

Crida a jugadors i clubs esportius

Esculies ha avisat que "cada vegada és més estrany" consumir una única substància i ha afegit que entre els joves s'acostuma a combinar el cànnabis amb l'alcohol, el tabac o les noves tecnologies. En aquest sentit, ha alertat del creixement de les addiccions en les apostes esportives. Per això ha reclamat als jugadors i als clubs esportius, la majoria de futbol, que evitin els patrocinis de les cases d'apostes. El director de Projecte Home ha afegit que tenen la sospita que hi ha un augment del consum de l'heroïna per l'increment de les intervencions policials, la presència de la droga al carrer i per competir amb el preu de la cocaïna.

Pel que fa al percentatge de dones ateses per l'ONG, entre els adults són el 14%. "És un percentatge molt baix. Creiem que hi ha més dones amb problemes de drogues, sobretot d'alcohol i psicofàrmacs, que no arriben a tractar-se", ha admès Esculies. La Marta, de 50 anys, que és una de les dones ateses per Projecte Home, ha assegurat que les dones estan "més estigmatitzades i moltes tenen vergonya per les etiquetes" que els posen. Ella va entrar-hi per la seva addició a l'alcohol i ha fet una crida a les persones que consumeixen drogues a demanar ajuda.

stats