Condicions de treball
Societat 12/05/2023

La prohibició de treballs a l'aire lliure per temperatura o vent extrems entrarà en vigor aquest dissabte

En el cas que l'Aemet llançàs un avís per fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja o vermell, serà obligatòria l'adaptació de les condicions de treball

ARA Balears
2 min
Dos treballadors fan feina a les instal·lacions de la UIB.

PalmaLa prohibició obligatòria de desenvolupar determinades tasques a l'aire lliure o en centres de treball que no puguin quedar tancats durant les hores del dia en què es produeixen fenòmens meteorològics adversos pels quals s'hagin emès avisos taronja o vermells entrarà en vigor aquest dissabte, després de publicar-se la disposició que la regula al Butlletí Oficial de l'Estat.

Concretament, la disposició estableix l'obligació de prendre mesures adequades per a la protecció dels treballadors que fan feina a l'aire lliure o en llocs que no es puguin tancar i obliga les empreses a establir les mesures oportunes després d'una avaluació de riscos laborals. Les mesures preventives hauran d'incloure la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant les hores del dia en les quals concorrin fenòmens meteorològics adversos en aquells casos que no es pugui garantir d'una altra manera la seguretat del treballador.

En el cas que l'Aemet llançàs un avís per fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja o vermell, serà obligatòria l'adaptació de les condicions de treball, inclosa la reducció o modificació de les hores de feina previstes. Cal recordar que la disposició va ser aprovada aquest dijous pel Consell de Ministres en el marc del decret de la sequera i s'emmarca en el desenvolupament de l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut 2023-2027.

CCOO a les Balears considera que les mesures aprovades "no compleixen amb les expectatives"

CCOO Balears ha assegurat que el pla aprovat pel govern espanyol per evitar accidents i morts en les feines a l'aire lliure que puguin veure's afectades per fenòmens meteorològics adversos, com les onades de calor, "no compleix amb les expectatives" del sindicat perquè és "un crit d'atenció" i "poc nou".

Per aquest motiu, la secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO Balears, Eva Cerdeiriña, ha demanat, en declaracions als mitjans aquest divendres, incidir i treballar d'una manera "més seriosa, rigorosa i sistemàtica" en el que suposen les onades de calor, que "cada vegada són més freqüents i intenses". La representant sindical ha fet aquestes declaracions a la seu d'UGT, on s'han presentat les oficines d'igualtat en l'àmbit laboral de les centrals sindicals per assessorar els seus afiliats en l'elaboració de plans d'igualtat.

stats