Societat 09/09/2019

Alerta taronja a les Balears per pluges, tempestes, calabruix i caps de fibló

El Govern ha decretat la prohibició de qualsevol tipus d'activitat de risc en espais naturals, especialment a la serra de Tramuntana i a l'illa d'Eivissa

Ara Balears
2 min
La previsió meteorològica és de fortes tempestes / ENRIQUE CALVO

PalmaLa Direcció General d'Emergències i Interior del Govern ha decretat la prohibició de qualsevol tipus d'activitat de risc en espais naturals, especialment a la serra de Tramuntana i a l'illa d'Eivissa, per la previsió de tempestes i pluges intenses a partir d'aquest dimarts, segons ha informat Efe. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat l'alerta taronja a les Balears perquè s'esperen tempestes i pluges intenses a totes les illes, per la qual cosa aconsellen extremar les precaucions en els desplaçaments per carretera, especialment el dimecres, dia d'inici del curs escolar, segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització en un comunicat.

La Direcció General d'Emergències i Interior ha decretat l'Índex de Gravetat 1 (IG-1) del Pla Especial per fer front al risc de fenòmens meteorològics adversos (Meteobal), perquè els diferents organismes estiguin alerta davant la previsió de pluges intenses i tempestes a totes les illes a partir del dimarts a les 8 h.

Segons els butlletins de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) es poden produir precipitacions acumulades de més de 50 l/m² en una hora i de 110 l/m² en 12 hores, així com ràfegues de vent de 80 km/h, ones de tres metres i calabruix. No es descarta tampoc que puguin formar-se caps de fibló.

Imatge de la reunió del Grup de Suport Tècnic d'Emergències

Davant aquest pronòstic, Emergències ha prohibit qualsevol activitat de risc en espais naturals i aconsella "extremar les precaucions en els desplaçaments per carretera". També recomana evitar els llocs on pugui haver-hi despreniments de branques, murs i parets, tanques publicitàries, mobiliari urbà i edificis en construcció; allunyar-se de cables, reixes i objectes metàl·lics; no travessar zones inundades i torrents ni a peu ni amb vehicles; no acostar-se a passejos marítims, espigons o penya-segats i, si tenen embarcació, assegurar-ne l'amarrament.

Amb la finalitat de coordinar les possibles actuacions conjuntes, la DGEI ha reunit aquest dilluns migdia el Grup de Suport Tècnic del Pla, amb representants de tots els organismes que intervenen en aquest tipus d'episodis de meteorologia adversa.

stats