Societat 22/02/2022

El Dia de les Illes Balears recupera la normalitat amb 255 activitats a totes les illes

Torna el tradicional mercat a Palma i es potencia la gastronomia i la cultura propia

ARA Balears
3 min
Unes imatges de la Diada de les Illes Balears

El Govern ha organitzat un programa amb 255 activitats a totes les illes per commemorar el Dia de les Illes Balears el pròxim 1 de març. Així ho han anunciat la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, Francesc Miralles, els quals han avançat que totes les propostes es poden consultar des d’avui al web oficial .

Així, Palma continuarà sent el nucli de la diada, amb 164 activitats, tot i que hi haurà una gran implicació dels municipis per descentralitzar el focus de la ciutat, i es desenvoluparan una trentena d’iniciatives a la part forana. Pel que fa a la resta d’illes, s’han previst 30 propostes a Menorca, 23 a Eivissa i 8 a Formentera. "Demostram que el Dia de les Illes Balears no és la celebració del Govern, sinó de tota la societat, que acull de manera inclusiva, transversal i oberta una multitud de propostes que atreguin la ciutadania", ha apuntat la consellera.

La part central de la diada serà el pròxim dilluns 28 de febrer, amb l’acte institucional de lliurament de les medalles d’or i els premis Ramon Llull, màxims guardons que atorga la Comunitat Autònoma. Un altre punt destacable serà la recuperació del tradicional Mercat del Dia de les Illes Balears, a les zones d’Antoni Maura, passeig de Sagrera i plaça de la Drassana, el qual ofereix un espai propi per als mestres artesans de les Illes.

Per la seva banda, el director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local, Francesc Miralles, ha desgranat els punts forts del programa d’enguany, amb el qual es fa una aposta per la cultura de les Illes Balears, amb la participació de grups artístics i musicals de totes les illes, amb la sisena edició d’Illes d’Art al Casal Solleric i les actuacions dels guanyadors Art Jove 2021 com a mostra de suport als creadors illencs.

La gastronomia també tindrà el seu espai. "Consolidam l’espai del parc de la Feixina com a nucli de la mostra gastronòmica de les Illes, on es duran a terme mostres de cuina en directe, fira de les cases regionals, tallers i demostracions a l’espai de la Fira Denominació d’Origen, passejades gastronòmiques per Palma o tasts de vins de les Illes", ha explicat el director general.

No faltaran les activitats i els tallers infantils, els esports i l’espai del Govern amb la mostra de projectes que es desenvolupen. A més a més, aquesta diada tornarà a ser una oportunitat per conèixer de més a prop les nostres institucions, per la qual cosa es recuperen també les jornades de portes obertes al Consolat, el Parlament, el Consell de Mallorca, diferents museus, la Llotja o l’Almudaina.

En definitiva, segons Miralles, "un ampli programa d’activitats per a totes les edats i totes les illes, amb l’esperit d’oferir una diada de retrobament amb la normalitat i amb la presencialitat, però també amb el que som, amb els nostres orígens com a comunitat i amb el que oferim com a societat".

El Govern vol recordar que, malgrat que es recuperi la normalitat del Dia de les Illes Balears, el virus continua existint, per la qual cosa ha fet una crida a respectar les normes de seguretat i a fer ús de la mascareta en cas de participar en una activitat amb molta gent.

En tot cas, s’han espaiat les activitats amb més afluència de públic i s’ha traslladat el concert principal (d’Avalanx Project, dissabte 26) al passeig del Born. S’han instal·lat graderies per a l’espectacle dels cavalls de Menorca i s’han duplicat les exhibicions. A més a més, hi ha instruccions concretes per evitar aglomeracions en determinades zones.

stats