Societat 24/04/2021

Els problemes amb les vacunes compliquen que el 70% de la població de les Balears estigui immunitzada l'agost

La responsable de la campanya de vacunació de les Illes ha explicat a IB3 Televisió que "el percentatge que s'ha fixat és, per ventura, una mica ambiciós"

ARA Balears
2 min
Personal sanitari administrant la vacuna contra el covid-19.

PalmaLa Conselleria de Salut ha assegurat que els problemes, tant de paralització pels possibles efectes secundaris com de distribució, que hi ha hagut amb les vacunes per lluitar contra el covid-19 compliquen l'objectiu que s'havien marcat de tenir el 70% de la població de les Balears immunitzada el mes d'agost.

Precisament aquest dissabte la responsable de la campanya de vacunació de les Illes, Eugènia Carandell, ha explicat a IB3 Televisió que "el percentatge que s'ha fixat és, per ventura, una mica ambiciós", però ha remarcat que per arribar a la immunitat de grup "és possible que no faci falta un percentatge tan elevat".

Des de Salut han recordat que aquest objectiu sempre ha estat condicionat a les vacunes que arribin i, en aquest sentit, el calendari s'ha vist afectat. A més, Carandell ha dit que encara no han vist un increment significatiu del ritme d'arribada de les vacunes a les Illes, però "està previst que augmenti el mes de maig".

Cal recordar que, divendres, la Conselleria de Salut va anunciar la suspensió de la vacunació amb les segones dosis d'AstraZeneca dels illencs que tenien previst rebre el vaccí les dues pròximes setmanes. Això afecta 8.000 docents: 3.000 que estaven citats per a la setmana que ve i 5.000 per a la primera de maig.

Varen prendre aquesta decisió a l'espera que el govern espanyol decideixi quin protocol seguirà amb les persones menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'aquest vaccí. Malgrat que l'Agència Europea dels Medicaments recomana posar el segon vaccí del fàrmac d'Oxford, de moment, l'Estat no fa comptes fer-ho, sinó que té damunt la taula deixar-los amb una sola dosi –que ja ofereix el 70% d'immunització– o vacunar-los amb dosis d'una altra farmacèutica.

Vacunació

Fins ara, a 218.291 illencs se'ls ha posat la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus i a 71.502, totes dues. Cal recordar que ahir va començar la immunització amb el vaccí de Janssen a les Balears, l'únic monodosi autoritzat a Europa. Se'n reberen 3.600 dijous i s'administraran tots a Mallorca.

La previsió per a la setmana que ve a les Balears és que el Ministeri enviï 42.870 vaccins: 6.250 de Janssen, 30.420 de Pfizer, 3.600 de Moderna i 2.600 d'AstraZeneca. Amb aquests, es continuarà immunitzant la població d'entre 60 i 79 anys.

stats