El petó forçat de Luis Rubiales

Alexia i Paredes trenquen el silenci: "Crec que se'ns veu a la cara que estem molt cansades"

Les jugadores del Barça i la selecció espanyola han parlat del conflicte entre la RFEF i les futbolistes abans de jugar demà contra Suècia

4 min

BarcelonaAlexia Putellas i Irene Paredes han donat la seva opinió sobre els fets que han tingut lloc durant les últimes 72 hores, des que Montse Tomé va donar una llista de convocades majoritàriament no consentida fins que elles dues han aparegut en roda de premsa des de Göteborg. "A la final del Mundial van passar uns fets inadmissibles i la gota que va fer vessar el got va ser la posterior assemblea. Això no podia passar. Les coses no podien continuar per aquest camí. Tolerància zero. Per la Jenni i per nosaltres. No es podia crear un precedent com aquest", ha sentenciat Alexia, jugadora de la selecció espanyola i el Barça, en la roda de premsa prèvia al partit del combinat estatal davant de Suècia de demà divendres.

"Nosaltres anàvem reclamant que ens escoltessin des de feia força temps, perquè fa dècades que hi ha una discriminació sistemàtica cap a la selecció femenina. Vam haver de lluitar molt per ser escoltades, un fet que comporta un desgast que no volem tenir", ha afegit la dues vegades Pilota d'Or amb una evident cara d'esgotament. "Crec que se'ns veu a la cara com estem de cansades", ha apuntat després d'informar que aquesta setmana no han dormit més de quatre hores seguides. De totes maneres, Alexia ara és optimista: "La reunió de l'altre dia [amb la RFEF i el CSD] considero que marcarà un abans i un després. Confio que els acords als quals vam arribar provoquin que el nostre esport i la societat siguin molt millors".

Al seu costat hi havia Irene Paredes, també amb una notable cara d'esgotament. "Nosaltres no volíem anar a la concentració per tot el que ha passat aquest mes. Hi vam anar obligades. Però vam decidir quedar-nos perquè creiem que és el que hem de fer perquè els acords es facin i tot això tiri endavant. A més, tenim una responsabilitat amb la selecció sub-23. I, si no hi anàvem nosaltres, probablement les haurien cridat a elles", ha exposat la central del Barça i de la selecció espanyola. Alexia i Paredes han comparegut davant dels mitjans de comunicació a Göteborg, on la selecció espanyola jugarà demà a les 18.30 h contra Suècia el primer partit de la Nations League, competició classificatòria per als Jocs Olímpics de l'any que ve.

Paredes: "Ens hem quedat per aconseguir que els canvis es realitzin"

"Em sap greu que hi hagi hagut errors en la comunicació"

Minuts abans ha comparegut la seleccionadora, Montse Tomé, a la mateixa sala de premsa de l'estadi Gamla Ullevi de Göteborg, el recinte on el Barça el 2021 va guanyar la seva primera Champions League. "Des que he arribat al càrrec he intentat centrar-me en el que és esportiu: formar el meu cos tècnic i la planificació de cara als partits de Suècia i Suïssa. A partir d'aquí, van passar coses que controlen altres persones, no jo. Em sap greu que hi hagi hagut errors en la comunicació, potser ha estat per falta de temps. Jo sempre he volgut protegir les jugadores, especialment Jennifer Hermoso", ha argumentat la nova i ja molt qüestionada seleccionadora espanyola. "En la llista que vaig donar hi havia les jugadores que jo considerava adients des del punt de vista esportiu", ha afegit Tomé, mostrant en tot moment un to baix, visiblement afectada per la situació.

Preguntada pels motius pels quals va dir que havia parlat amb les jugadores abans de donar dilluns la llista de convocades, tenint en compte que les mateixes jugadores han admès que no va ser així, Tomé s'ha intentat justificar: "A mi em van preguntar si havia parlat amb les jugadores i vaig dir que sí perquè hi he parlat, tot i que no amb totes. Però ningú em va preguntar si havia parlat amb totes". D'altra banda, sobre la seva continuïtat després del partit de Suïssa de dimarts, Tomé ha explicat que "té confiança en el treball i té ganes de treballar". A més, ha dit que el fet que "es donin els canvis que sol·liciten [les jugadores] és una cosa que no forma part de les coses" que ella pot dirigir.

Aquestes rodes de premsa s'han celebrat hores després que Clàudia Pina, que igual que Mapi León i Patri Guijarro es va declarar no seleccionable per al Mundial, hagi estat alliberada de la concentració de la selecció espanyola sub-23, de la mateixa manera que les seves dues companyes del Barça prèviament van ser alliberades de la de l'absoluta. Les tres futbolistes ja s'han entrenat amb el conjunt blaugrana aquest matí a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Citats a declarar quatre membres de la RFEF

Tot això passa el mateix dia que Francisco de Jorge, el titular del jutjat número 1 de l'Audiència Nacional, ha citat a declarar com a testimonis quatre membres de la RFEF pel petó de Rubiales a Hermoso: Rubén Rivera, director de màrqueting; Miguel García Caba, director d'integritat; Albert Luque, director de la selecció, i Patricia Pérez, cap de premsa de la selecció femenina. Segons ha informat la Cadena SER, malgrat que a tots se'ls ha citat com a testimonis, entre aquestes quatre persones n'hi ha algunes de les que suposadament van coaccionar Hermoso durant les hores posteriors al petó. Per tant, no es descarta que les acusacions demanin al magistrat que canviï la seva condició de testimonis a investigats.

Després de guanyar el Mundial, les campiones del món van viatjar a Eivissa per celebrar el gran èxit. També hi van anar alguns càrrecs importants de la RFEF, com Albert Luque i Rubén Rivera. Però, més que formar part de la celebració, el seu paper allà va consistir en intentar apagar l'incendi provocat pel petó de Rubiales a Hermoso. 

stats