Territori
Societat 12/01/2024

La primera llei de cartografia de les Balears inicia el seu camí

Es posa en marxa el procediment que permetrà aprovar la normativa el 2025

2 min
Combinació entre ortofotografia i mapa topogràfic de les Illes Balears

PalmaActualment, a les Balears no hi ha cap normativa que marqui uns criteris per a totes les administracions a l'hora d'elaborar documentació cartogràfica. De fet, les Illes no tenen un sistema cartogràfic propi ni cap organització que coordini aquesta matèria. Per exemple, cada ajuntament decideix pel seu compte com elabora el seu Pla General d'Ordenació Urbana. Això suposa dificultats per intercanviar i posar en comú serveis i dades geogràfiques de les diferents administracions, duplica esforços i genera ineficàcia en la gestió dels recursos públics. Per posar fi a això, el Govern s'ha proposat establir un sistema cartogràfic únic a través d'una llei que estableixi un marc integrador en aquesta matèria. "L'objectiu és desplegar tot un seguit d'instruments com el pla cartogràfic, un sistema d'indicadors, en definitiva, unes normes i estàndards cartogràfics homogenis que simplifiquin la feina i en millorin el resultat", explica la directora general de Territori i Paisatge, Laura Colom.

La Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat ja ha obert el període de consulta prèvia a l'elaboració de l'avantprojecte de llei de cartografia de les Illes Balears. "Es tracta de la primera passa per la posada en marxa d'una normativa que regula un aspecte que no s'ha regulat mai aquí i que, fins ara, s'ha solucionat amb la bona voluntat de totes les administracions". Colom destaca que la llei ha de servir per evitar duplicitats de recursos públics, però sense incrementar-ne la càrrega administrativa.

Per tal d'elaborar aquest esborrany s'ha consultat la normativa d'altres comunitats autònomes –ja n'hi ha nou que tenen lleis que regulen aquest àmbit– i s'han mantingut contactes amb els consells insulars. El Govern preveu que, si es compleixen els terminis habituals, la normativa es pugui aprovar al Consell de Govern a principis de 2025 i al llarg d'aquest any finalitzi la seva tramitació parlamentària i entri en vigor.

stats