Societat 17/03/2022

La primavera illenca començarà amb pluges dèbils i temperatures d'hivern

Durant els primers dies, el termòmetre marcarà un màxim de 17 graus i un mínim de 10

2 min
Pluja al parabrisa d'un cotxe.

PalmaBalears es prepara per entrar a la primavera amb pluges dèbils i temperatures d'hivern, segons ha indicat aquest dijous l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A partir d'aquest diumenge, la temperatura màxima serà d'uns 17 graus i la mínima se situarà en 10. "Un hivern càlid, molt sec i poc ventós dona pas a una primavera càlida que començarà quasi amb temps d'hivern", ha manifestat durant una roda de premsa la delegada territorial de l'entitat, María José Guerrero.

El pronòstic de l'Aemet assenyala que "el més probable" és que la temperatura mitjana de pròxim trimestre sigui "més alta del que és normal" i que la quantitat de precipitacions sigui "normal" en comparació amb el període de referència, que comprèn des del 1981 fins al 2010.

Més detalladament, l'arxipèlag registrarà unes temperatures mitjanes per damunt dels 18 graus, un valor "normal". Sobre les precipitacions, l'Aemet ha assenyalat que, durant la primavera, sol ploure uns 94 litres per metre quadrat. "Les previsions apunten que plourà entorn d'aquesta mateixa quantitat", ha remarcat Guerrero.

Un hivern càlid i "molt sec"

Per altra banda, l'Aemet ha apuntat que l'hivern ha estat càlid i "molt sec", amb una temperatura mitjana d'11 graus i precipitacions de 40 litres per metre quadrat, quan normalment plou uns 160 litres. Pel que fa a a les temperatures, l'anomalia ha estat de 0,3 graus, mentre que, en el cas de les pluges, la variació ha estat d'un 75%.

En aquest sentit, l'Aemet fa una diferenciació entre les estacions que té ubicades a diferents municipis, com Manacor, Campos i Lluc, entre d'altres, i els tres aeroports que hi ha a les Balears. Pel que fa a les xifres extretes dels aeròdroms, apunta que aquest ha estat el segon hivern més sec. Al de Palma, ha plogut 15,5 litres per metre quadrat, el segon valor més baix des del 1975, quan es varen registrar 9,3 litres. Al de Menorca han caigut 52,8 litres per metre quadrat, la segona xifra més baixa des dels 50,2 litres del 2016. Per altra banda, a Eivissa les precipitacions han estat de 23,6 litres per metre quadrat, el segon número més baix des del 2016, quan aquest paràmetre va ser de 16,1 litres.

Per a aquesta setmana

Finalment, Guerrero ha indicat que, a causa de les pluges que s'estan registrant aquests dijous, la calitja anirà remetent. "Així i tot, s'esperen pluges de fang fins a dissabte, quan es preveu que entrin vents de component nord que les faran desaparèixer", ha afegit. "Durant els pròxims dies tenim un horitzó de precipitacions i les temperatures seran relativament baixes fins divendres, quan esperam una remuntada", ha conclòs.

stats