Violència masclista

A la presó la parella de la dona que va caure d'un balcó del Guinardó: "Patia violència de gènere"

La magistrada conclou que hi ha indicis que apunten que l'home la va tirar

4 min
Una manifestació contra la violència masclista /

BarcelonaEl jutjat de violència sobre la dona número 4 de Barcelona ha enviat a presó provisional sense fiança la parella de la dona que dilluns es va precipitar des del balcó d'un cinquè pis del barri del Guinardó de Barcelona, una caiguda que va acabar sent fatal. Tal com va explicar l'ARA, abans d'aquests fets l'home i la dona estaven discutint, i després de la caiguda l'home va abandonar l'edifici, corrent i sense samarreta, i va anar a casa d'un familiar. Allà és on el van acabar detenint com a sospitós. En un inici els investigadors dels Mossos d'Esquadra no tenien clar si la víctima s'havia precipitat voluntàriament o l'home l'havia tirat. Ara, després d'escoltar tots els testimonis i valorar totes les proves aportades, la magistrada conclou que hi ha "dades indiciàries que acrediten que no hi va haver una caiguda voluntària, sinó que en el curs d'una discussió l'investigat la va llançar per la terrassa".

Per arribar a aquesta conclusió, en la resolució judicial la magistrada es remunta a l'inici de la relació entre la víctima i l'investigat i constata que ella "patia violència de gènere de forma habitual". La relació entre tots dos va començar fa any i mig i el primer incident es va registrar el 17 d'agost del 2023. Els Mossos d'Esquadra van acudir al mateix pis per una discussió i van comprovar que la dona tenia esgarrapades i diversos blaus. Ella va assegurar que s'ho havia fet a la platja i no va arribar a presentar una denúncia, un comportament molt habitual entre les víctimes de violència masclista. Tots aquests fets els ha corroborat una amiga de la víctima, que ha declarat, i ha afirmat que l'home la "menyspreava i la insultava, era extremadament gelós, li escopia a la cara i l'havia colpejat al cap". L'agressió del 17 d'agost del 2023 va provocar que l'home i la dona es distanciessin fins a l'abril del 2024, fa tot just dos mesos, quan van tornar i es van comprometre.

Pocs dies després un veí va parlar amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i va advertir d'una altra agressió. Era dimecres de la setmana passada i va informar la policia que va veure la dona a la terrassa i que l'home l'agafava i la portava cap a dins del pis. Instants més tard va veure com ell li aixecava la mà. Al cadàver de la víctima els forenses hi van trobar uns morats que no correspondrien al moment de la seva mort, sinó a uns dies abans. La jutge, en la seva resolució, conclou que serien compatibles amb aquesta agressió descrita pel veí.

Discussió prèvia

La caiguda fatal de la dona es va produir dilluns cap a la una de la matinada. Els veïns van sentir una discussió, que es va acabar de sobte, i van sentir un fort cop. De fet, els mateixos testimonis asseguren que just abans de sentir aquest cop van captar com una veïna del bloc del davant deia: "Deixa-la anar", en referència a l'escena del balcó. Després de la caiguda l'home no només va marxar corrent i sense samarreta, sinó que segons diversos testimonis va veure el cos al terra de la dona i li va aixecar el cap. En cap moment va demanar auxili ni va trucar a la policia, sinó que va continuar amb la seva fugida. Uns veïns el van increpar des de la finestra dient-li que ho havien vist tot.

L'home va continuar corrent i va arribar a casa d'un cosí, a uns 800 metres del lloc dels fets. Quan els Mossos el van localitzar en aquest habitatge (el seu nom també constava en el contracte), l'home els va mentir: va assegurar que feia dues hores que era en aquell pis. En canvi, els mateixos familiars de l'investigat van confirmar que feia poc que havia arribat i que havia dit que la seva parella s'havia "tirat per la finestra".

Hi havia una altra persona que era en aquell cinquè pis del barri del Guinardó, que és la mare de l'investigat, que també ha declarat. La dona assegura que va veure la parella del seu fill caminant cap a la terrassa. Després va veure que s'enfilava a la barana i ella va córrer per intentar impedir que es tirés, però va caure el terra. En aquest moment, continua la mare, va veure que el seu fill també anava a ajudar la dona, però no van poder fer res per evitar el suïcidi. Sigui com sigui, la jutge veu mancances en la seva declaració, ja que en cap moment entra en la discussió que diversos veïns van sentir.

"Per tant, davant dels signes de violència prèvia que presentava el cos de la víctima, els indicis relatius al fet que patia una situació de violència habitual i que estaven discutint, cal considerar que hi ha indicis racionals que apunten a la mort violenta", conclou la magistrada. En la seva resolució, la jutgessa argumenta també que amb l'ingrés a la presó pretén evitar el risc de fuga de l'ara detingut, amb passaport estranger. En cas que s'acabés confirmant la naturalesa masclista del crim, seria el tretzè feminicidi de l'any. Encara no s'ha superat l'equador de l'any i la tràgica xifra del 2024 ja és a prop de la total del 2023, quan se'n van cometre 14. Des del 2012 són 141.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats