Societat 12/05/2021

El president del TSJIB recorda que falten 15 jutjats a les Illes

Carlos Gómez ha advertit que hi ha "deficiències greus" en els edificis judicials

2 min
El president del TSJIB, Carlos Gómez.

PalmaEl president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, Carlos Gómez, ha comparegut aquest dimecres a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament per fer un balanç de l'activitat dels darrers quatre anys de l'administració de justícia a la comunitat autònoma. Des del 2016, no hi havia comparegut cap president del tribunal davant el poder legislatiu, segons Gómez, que ha recordat que a l'Arxipèlag encara falten 15 jutjats per complir amb les necessitats actuals, vuit de mercantils, tres de família, dos de violència de gènere, un contenciós administratiu i un social.

Per això, ha avançat que en el contenciós administratiu s'hi ha assignat un jutge més a cada jutjat amb l'objectiu de "solucionar el coll de l'ampolla a l'hora de dictar sentències". A més, en el Mercantil es preveu aprovar una interlocutòria de reforçament per pagar més els jutges en funció del que treballin. "Com això és insuficient, a partir de juliol es crearan dos equips dinàmics amb un jutge, un secretari de justícia i dos funcionaris per avançar en la tramitació de casos", ha indicat Gómez.

Per altra banda, el president ha advertit que "estam en una situació molt precària" quant a edificis judicials i que amb l'objectiu de solucionar-ho estan treballant per adquirir una nova seu de 40.000 metres quadrats. Segons Gómez, Ciutadella té "el pitjor immoble de Balears", atès que està ubicat a un edifici d'habitatges. En el cas d'Eivissa, tot i estar en un edifici nou, té deficiències en els jutjats civils.

Lluny de la mitjana europea

Així mateix, el magistrat ha recordat les xifres negatives que l'administració de justícia presenta quant a la ràtio de jutges. Tot i que amb 12,3 jutges per cada 100.000 habitants les Illes estan per damunt de la mitjana de l'Estat –amb 11,9–, ambdós indicadors estan lluny de complir la mitjana europea, que es troba al voltant dels 21. Quant a taxa de litigis, l'Arxipèlag presenta 134,16 litigis per cada 1.000 habitants, també per damunt de la mitjana d'Espanya, amb 128,23.

"Cada jutge ha d'atendre més casos i aquesta és una disfunció que es produeix també en altres serveis públics. Pot ser una conseqüència del fet que tenim una població flotant que queda fora del còmput", ha assenyalat. El president del TSJIB també ha fet referència al temps necessari per eliminar els casos pendents dels jutjats, que el 2020 era de poc més de vuit mesos en assumptes civils, tres mesos en els penals, un any i cinc mesos pels contenciosos-administratius i un poc més d'un any pels socials.

stats