VINYÒVOL
Societat 23/02/2019

De presentacions a presentacions

Andreu Majoral
4 min
La DO Pla i Llevant exhibeix la feina feta pels cellers que estan inscrits a aquesta denominació.

EnòlegSales amples, boniques, ben adornades, en què es té cura dels detalls que poden semblar més insignificants per lliurar agradables sensacions a la gent que hi vagi a descobrir els vins. Lluents estovalles damunt cada taula, on descansaran els vins que cada celler porta per ser tastats, però també hi podrem descobrir: una glaçonera per mantenir fredes algunes botelles, una escopidora, targetes per entregar als professionals, algun decantador amb els negres d’una certa anyada, catàlegs que expliquen les històries oficials que hi ha dins cada botella i un platet amb galetes d’oli per fer paret. Si es considera que tot això no és suficient per cridar l’atenció dels possibles clients, se sol desplegar un ampli ventall d’accessoris que ens poden evocar l’època barroca: un cep vell i recargolat, sarments i raïms de plàstic, potets amb la terra del vinyet, estoigs i caixes de fusta, un portàtil que mostra imatges i vídeos de la finca, pancarta vertical amb fotos i lema corporatiu, i les darreres medalles obtingudes en una vasa i les puntuacions dels crítics més prestigiosos adequadament penjades al coll de les botelles.

Comencen les presentacions de les noves anyades i darrere les taules podrem trobar el vinyòvol, vinater i el venedor del celler ben mudats, amb un somriure als llavis i preparats per explicar les meravelles del vi que s’està a punt d’olorar i tastar. Actes socials per compartir vins, però també converses, impressions i, sobretot, rialles, que són gratuïtes i una medicina per encarar el dia a dia. No hi ha intermediaris: un responsable del celler es troba a un costat de la taula i el consumidor a l’altre, no hi ha cap barrera ni cap reixa i, si va bé, es pot demanar o conversar sobre el que es trobi més adient.

Com si fos el programa de festes del poble, farem un petit repàs de les presentacions de vins que ben aviat es duran a terme a Mallorca. Aquest dijous, 28 de febrer, la DO Pla i Llevant de Mallorca desembarca a l’hotel Valparaíso de Palma, de les 17 h a les 21 h, per exhibir la feina feta pels cellers que estan inscrits a aquesta denominació. L’endemà, primer de març, al mateix lloc, l’hotel Valparaíso, la distribuïdora de vins Redivins donarà a conèixer tot el seu catàleg de referències amb la presència de vinaters i vinyòvols de casa nostra, de la Península, de França i d’altres parts del món. Com si fos un espectacle, se’n pot comprar l’entrada anticipada a entradium.com per 20 euros o anar a la taquilla i pagar 30 euros. L’horari és de les 13 h a les 20 h.

Enguany ja fa deu anys que la gent de Vinamica prepara la seva particular festa de presentació, en diuen showroom, al Teatre de Lloseta, un clàssic on podem trobar gran quantitat d’amants del vi de casa i on també trobarem uns setanta cellers de les Illes Balears i de l’Europa continental. En aquest cas, per entrar-hi, es necessita una invitació nominativa que es pot aconseguir registrant-se en una plataforma d’internet o contactant amb ells. L’horari és de les 10 h a les 13 h i de les 16 h a les 20 h. El dilluns 11 de març, a l’hotel Melià Victoria de Ciutat, es durà a terme la quarta edició de l’Experiència Verema, una trobada organitzada per una comunitat de winelovers, en què trobareu 26 cellers, cap de les nostres illes. El preu de l’entrada és de 10 euros. Ja el mes de maig hi ha dues cites imprescindibles: el dia 9 al claustre de Sant Francesc de Palma es donarà el sus a les jornades dels Wine Days que organitza la DO Binissalem i el 24 de maig serà l’extraordinària Nit del Vi dels Petits Cellers de Mallorca.

Mentre que a casa nostra les presentacions segueixen un patró clàssic, en molts altres llocs sorgeixen maneres de fer més senzilles, divertides, lligades a l’indret d’on arrelen els ceps, menys barroques i, sobretot, menys encartonades. Presentacions que es converteixen en festes en una ermita, devora la mar o enmig del poble. N’és un clar exemple La dive bouteille, que es va fer la setmana passada, trobada de vinyòvols al poble de Saumur, al Loira francès, que s’ha convertit en cita ineludible per als grans influencers del vi mundial per la seva autenticitat. Les galeries d’unes caves, talment una gran cova, trepitjar grava, sentir el fred, sense comercials, només vinyòvols vestits de carrer, una bota per posar-hi els vins a fi de tenir el màxim contacte, cap accessori que molesti, minimalisme funcional i només els vins i els menjars com a principals protagonistes.

Visita recomanada

Presentació de la DO Pla i Llevant a l’Hotel Valparaíso (Palma)

Recoman totes les presentacions però, com podeu imaginar, vull destacar la que faran els companys de la Denominació d’Origen Pla i Llevant de Mallorca. Aquest dijous que ve, dia 28, es tastaran les novetats de 2018 dels cellers inscrits a la denominació: Armero i Adrover, Bodega Bordoy, Vi Rei, Butxet, Can Coleto, Can Majoral, Cas Beato, Finca es Fangar, Miquel Oliver, Pere Seda, Vi d’Auba, Miquel Gelabert, Toni Gelabert i Es Gallicant. L’acte es farà a l’hotel Valparaíso de Palma, de les 17 h a les 21 h, amb un donatiu de 5 euros que s’entregarà a una ONG.

stats