FESTES PANDÈMIQUES
Societat 19/12/2020

És possible evitar el contagi?

Tot i desaconsellar tota trobada social, quatre experts (Magda Campins, Àlex Arenas, José Luis Jiménez i Jaume Padrós) donen pautes per intentar reduir els riscos durant les festes

M.g.
4 min
Els experts recomanen no tenir cap trobada social fora de la bombolla de convivència / GETTY

GironaNo reunir-se amb persones de fora de la bombolla de convivència. Aquesta és l'única fórmula efectiva per evitar contagiar les persones més estimades durant el Nadal, segons quatre experts que, tot i recomanar que no hi hagi cap mena de trobada social fora del nucli, donen unes pautes per intentar reduir al mínim el risc d'infectar els familiars. Són la cap d'epidemiologia de la Vall d'Hebron Magda Campins, l'investigador i matemàtic de la Universitat Ramon Llull Àlex Arenas, l'expert en aerosols i professor de la Universitat de Colorado José Luis Jiménez, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós.

Quantes persones podem ser?

És possible evitar el contagi?

El Govern limita a sis el nombre màxim de persones per als dinars de Nadal i Segona Festa a Mallorca. Per evitar que hi hagi gent que hagi de passar les festes tota sola, es podran mesclar dos grups de convivència. I, precisament, aquest nombre és clau: “Té més risc ser 4 persones de 4 bombolles que 6 de 2 bombolles”, apunta Padrós, que recalca, però, que “allò important és que tothom es pregunti amb quanta gent ha estat els dies abans de Nadal”. I s’han de tenir en compte els contactes que es vagin sumant: “Si avui estàs amb 6 i demà amb 8 més, pots contagiar quinze familiars en dos dies”. A Eivissa, Formentera i Menorca es permetran 10 assistents com a màxim per al sopar i el dinar de Nadal, amb dos grups de convivència. El toc de queda de la nit del 24 serà fins a les 1.30 h a totes les illes llevat de Mallorca, on continuarà a les 22.00 per estar en fase 4 per risc extrem. Si la situació no millora a Mallorca, les restriccions continuaran la nit de Cap d’Any.

És millor fer-se un test?

No hi ha una resposta clara. Padrós i Campins no recomanen fer-se cap prova abans dels àpats perquè, en asimptomàtics, surten molts falsos negatius “i la gent ho pot confondre amb un fals passaport, perquè has de mantenir la distància i la mascareta tot i que facis test”. “A més, al mercat hi ha marques amb molt poca sensibilitat”, afegeixen. En canvi, Arenas i Jiménez comparteixen que s’han de mantenir igualment les mesures, però que fer-se un test d’antígens pot ajudar a evitar contagis. “El 20-30% dels positius contagien molt, i pots evitar que infecti els seus familiars i amics”, afirmen.

Com hem de ventilar?

Els estudis han demostrat que el coronavirus es transmet per l’aire. “És com si tots fumàssim i emetéssim fum”, utilitza de metàfora Arenas, que fa una recomanació per valorar si un espai és l’adequat per reunir-s’hi: “Si una persona fuma, la resta respirarà el fum?”. Si la resposta és que sí, aquella habitació reuneix les condicions idònies per infectar tothom: el virus s’acumularà a l’aire -com el fum del tabac- i tots, tard o d’hora, el respiraran. Tots els experts incideixen en la importància de la ventilació i subratllen que, a l’exterior, es produeixen vint vegades menys contagis que a l’interior. Per aquesta raó, bars i restaurants de Mallorca -en nivell 4- han de tancar els espais interiors. L’aforament a les terrasses es limita al 75%, amb un màxim de sis persones per taula. A Menorca i Eivissa (en nivell 3 i 2, respectivament) el màxim és també de sis persones per taula. A Formentera (nivell 1) poden ajuntar-se fins a 10 persones per taula.

Com podem anara veure la gent gran?

És possible evitar el contagi?

La resposta dels experts és unànime: a l’aire lliure, amb mascareta i mantenint la distància. “Si la persona pot caminar es pot anar a fer una passejada, però cal evitar els àpats, perquè és quan ens traiem la mascareta”, defensa Campins. A més, tots quatre desaconsellen enèrgicament les trobades en interiors amb avis o persones de risc, perquè és on hi ha més possibilitats de contagiar-se. “Si passes 20-40-60 minuts compartint l’aire i parlant de prop, o passes 15 minuts sense mascareta, hi ha molt de risc de contagiar. En canvi, a l’exterior, amb mascareta i distància, el risc és molt baix”, diu Jiménez.

S’ha de portar la mascareta?

Sí, i només s’ha de treure per menjar o beure, tant si es fa en un interior com a l’exterior: “Però no només per Nadal, també si anem a un bar o restaurant”, recalca Campins. Un altre factor important és la distància i distribució a la taula: “Val més ajuntar les bombolles de convivència en grups i deixar espai entre les que són diferents, o col·locar les persones una sí, una no i en diagonal, perquè hi hagi més espai”, diu l’epidemiòloga, que també recomana “no posar a la mateixa taula els joves i nens amb la resta”. “I sobretot s’han de separar dels avis i col·lectius de risc perquè tenen més contactes”, subratlla.

Com podem calcular el risc de les trobades?

S’han de tenir en compte diferents factors. A l’aire lliure, tot i que s’ha de mantenir distància i mascareta, seria l’ambient més complicat per contagiar-se. Als interiors, com més petit sigui l’espai, més persones es reuneixin i menys ventilació hi hagi, més probabilitats hi ha que tots els assistents acabin infectats, si un és un positiu asimptomàtic. Alhora, com més contactes estrets o situacions de risc s’acumulin, més possibilitats hi ha. I el missatge de tots els experts és el mateix: és millor sacrificar i posposar les festes d’aquest Nadal per tenir tots els amics i familiars vius i sans l’any vinent.

stats