Medi ambient
Societat 25/02/2023

Ports IB impulsa la recuperació del jaciment arqueològic a l'illot dels Frares, a la Colònia de Sant Jordi

Les actuacions es varen iniciar el 2022 i continuaran durant el 2023

ARA Balears
1 min
Les actuacions a l'illot dels Frares es duran a terme al llarg de 2023.

PalmaPorts IB impulsa la conservació del jaciment arqueològic de l'illot dels Frares, a la Colònia de Sant Jordi, com un projecte de rehabilitació estratègic. Segons la Conselleria de Medi Ambient, aquesta iniciativa pot convertir-se en un referent per a la recuperació d'elements amb valor patrimonial a zones portuàries.

Les actuacions es varen iniciar durant el mes de desembre del 2022, quan es va fer una retirada de vegetació, deixalles i fems de la major part de l'illot i també es va començar a treure la terra de les excavacions del 1972. Durant el 2023 es retiraran els elements de formigó que hi ha damunt el jaciment arqueològic.

El Govern ha assenyalat que a l'illot dels Frares hi ha un dels jaciments arqueològics més maltractats de totes les Illes. De fet, avui dia ja només se'n poden veure unes poques restes pertanyents a un mur i a dues o tres tombes. Medi Ambient ha remarcat que aquell indret va ser un lloc amb activitat humana des de temps prehistòrics i un punt cabdal del port, especialment des del canvi d'era fins ben entrat el segle VII dC i, sobretot, entre els segles V i VII dC, quan s'hi instal·laren monjos del monestir de Cabrera.

"Es tracta d'un paratge natural espectacular, amb unes vistes privilegiades a la bocana del port de la Colònia de Sant Jordi, a l'illot de na Guardis i cap a l'arxipèlag de Cabrera", ha subratllat la Conselleria. Amb tot, Medi Ambient ha apuntat que l'indret havia tornat impracticable, tant per la vegetació que hi havia crescut com per les deixalles i els fems que s'hi havien acumulat.

stats