Urbanisme
Societat 28/10/2022

Pollença legalitza la demolició de l'Hotel Formentor

Els promotors ara han pagat el projecte de reconstrucció i aspiren a que se'ls beneixi el que altres consideren que és una nova construcció

2 min
L'Hotel Formentor ha estat enderrocat completament

PalmaEls promotors de l’hotel Formentor han aconseguit un permís per a legalitzar una demolició que van fer sense cap permís, com figurava al decret municipal que va ordenar suspendre les obres. Aquest divendres el batle Andrés Nevado ha signat un permís que “a la vista dels informes emesos” per atorgar la llicència que permet legalitzar l’enderrocament, això si, sempre i quan es compleixin amb els condicionants diversos en matèria de residus i d’altres disciplines. Així, Inmobiliaria Formentor, promotora de les obres, aconsegueix una de les coses que li demanava l’ordre municipal, que era un permís per legalitzar la demolició que va fer sense papers.

Ara però queda la batalla jurídicament més complexa, i és l’aixecament del que clarament és una nova obra, i que els promotors intenten legalitzar com a projecte de reforma. Després de pagar 204.000 euros en concepte de llicència d’obra, fa uns dies han iniciat el tràmit per aconseguir aquest segon permís habilitant, tot i que les obres de nova planta estan avançades. I és que com explicava el decret municipal que ordenava la suspensió de les obres, no només es va tombar sense autorització, sinó que s’han aixecat 4 plantes sense que la llicència de reforma ho permeti.

La qüestió central del debat ara mateix és si els tècnics municipals de Pollença consideren, com opinen oposició i GOB, que el que han fet els promotors no és una reforma, sino que han tomat tot i aixequen un hotel nou, i per tant és impossible assolir aquest dret des d’un permís de reconstrucció a partir del projecte modificat que han presentat els inversors. De fet, Turisme del Consell va donar el vistiplau al projecte de reconstrucció però va fer l’advertiment que no era competència seva l’anàlisi estrictament urbanístic del fet que s’hagi produït una demolició integral.

El regidor d’urbanisme, Tomeu Cifre, ha dit aquests dies a l’ARA Balears que en la seva opinió no hi ha cap problema, perquè “els promotors aconseguiran el permís per a reforma integral, que és un projecte modificat, i que els permetrà legalitzar el que s’ha fet. Crec que s’està fent una persecució per part dels que van presentar el recurs, i que en realitat és una reforma, que es va trobar amb uns murs en mal estat, i evidentment està previst poder modificar en el transcurs de l’obra i enderrocar-ho tot”, va dir.

Va ser al programa Zoom d’IB3, en un reportatge sobre inversions hoteleres, en el que un portaveu d’Emin Capital va declarar obertament abans de començar que la intenció els promotors del projecte seria enderrocar de manera completa. El tema jurídic de fons és que si els tècnics consideren que aixecar-ho tot de bell nou és construcció i no reconstrucció, és possible que s’hagi d’aplicar la normativa vigent i que en el cas de Formentor, només permet obres de reforma i no noves. La polèmica està servida.

stats