La Policia Nacional inicia l''operació estiu' a les Illes amb un reforç de les plantilles

D'ençà que es van incrementar els efectius han detingut més de 50 persones a Palma, la majoria 'in fraganti'

La plantilla de la Policia s'ha incrementat amb l'augment de turistes.
ARA Balears
06/06/2023
2 min

PalmaLa Policia Nacional ja ha iniciat l'operació estiu d'enguany a les Illes, amb la qual augmenten les seves plantilles. Tot i que el cos policial no ha detallat la xifra aproximada de l'increment d'agents, asseguren que afecta diverses unitats i que pretén donar una resposta reforçada a la prevenció i persecució dels delictes que es cometen a les Illes amb l'arribada massiva de turistes. Així, els efectius que integren l'operatiu, de paisà i uniformats, han detingut –des d'abril– més de 50 persones a les Illes, la majoria per furts in fraganti, i de nacionalitats diferents.

Concretament, ja s'ha intensificat la presència policial a diversos llocs de Ciutat, com ara la Platja de Palma, l'aeroport de Son Sant Joan i la zona del centre històric. La mesura també s'ha implementat a zones d'Eivissa, Ciutadella, Manacor i Maó. Ja fa prop de dos mesos que el dispositiu està en marxa i ha permès incorporar agents de la Brigada Provincial de Seguretat Ciutadana, concretament dels Grups Operatius de Resposta (GOR) i de la Unitat de Motos. També s'hi han sumat efectius de la Policia Judicial de la Comissaria de Palma.

A partir de juny, a més, s'hi incorporen les unitats de reforç, que són les Unitats d'Intervenció i Reacció (UIP) i les Unitats de Prevenció i Reacció (UPR) de diferents plantilles, la Brigada Mòbil-Policia en Transport, Guies Canins i la BRIC –en matèria de lluita contra la immigració il·legal. Concretament, les funcions dels reforços de les UIP i UPR consisteixen bàsicament a patrullar els carrers per prevenir la seguretat ciutadana.

Per la seva banda, la Brigada Mòbil incidirà especialment en els mitjans de transports, tant en el trajecte dels fèrries que transporten passatgers des de la Península i entre illes, així com en trens, metro i estacions d'autobusos que comuniquen Palma amb la Part Forana. En canvi, la BRIC donarà suport als aeroports i la Brigada d'Estrangera, així com al control de ports esportius.

Furts, especialment a les zones de platja

La tipologia que predomina durant la temporada d'estiu i a zones com l'Arenal són els furts, especialment a punts com ara la platja –als vespres–, aprofitant que els turistes hi van "per banyar-se, mantenir relacions o reunir-se en grups", informa el cos policial. De la mateixa manera, aquest tipus de robatoris es troben a establiments hotelers, quan els clients deixen les seves pertinences als voltants de la recepció o entrada de l'hotel. De manera menys habitual, també detecten robatoris amb violència i intimidació, agressions i estafes, així com casos de tràfic de drogues, principalment marihuana.

Quant a la zona del centre, la Policia troba sobretot carteristes, que seleccionen les seves víctimes i els sostrauen les carteres de l'interior de les butxaques dels pantalons, bosses i motxilles, sense que s'assabentin. Pel que fa als ports i aeroports, destaquen la necessitat de reforçar el control de fronteres, així com la seguretat ciutadana, també per actuar davant furts.

stats