Societat 03/03/2020

La Policia Nacional només va rebre sis denúncies per agressions a personal sanitari l'any 2019 a Balears

El cos policial assegura que la majoria de les agressions que recull l'IB-Salut no són accions delictives

Elena Navarro
2 min
Imatge de la roda de premsa, aquest horabaixa al Col·legi de Oficial de Meges de les Illes Balears

PalmaLa Policia Nacional va registrar només sis denúncies per agressions a personal sanitari durant l'any 2019 a les Balears, segons ha informat l'interlocutor policial sanitari estatal, Javier Galván, aquest horabaixa al Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB). Galván ha defensat que a l'Arxipèlag "s'exerceixen les professions sanitàries amb seguretat" i amb la "prevenció per part de la Prefectura Superior de Policia de les Balears".

Per la seva banda, el COMIB ha informat ells no han recollit sis, sinó vint agressions a presonal sanitari, catorze de les quals s'han denuncia. "Creim que només estam veient la punta de l'iceberg, perquè el nombre real de les agressions a personal sanitari és desconegut", ha defensat Manuela García Romero, presidenta del COMIB. S'ha referit a aquesta realitat com a "preocupant" i que requereix que s'adoptin mesures per prevenir "els insults, les amenaces i els atacs diaris que pateixen els professionals". "Agredir el personal és atemptar contra tot el sistema de salut", ha tancat García.

"Aquestes dades no signifiquen dir que no hi hagi incidents, però no són delictius i estan en el marc de la prevenció de riscos laborals", ha exposat el comissari, i ha afegit que "la majoria de les agressions que recull l'IB-Salut no són delicte". Quant al perfil dels agressors, ha assegurat que "no té res a veure amb el perfil de turista estranger" i que en el 95% dels casos es tracta de persones espanyoles.

A escala estatal, segons la Policia Nacional hi ha hagut un total de 294 denúncies, quatre menys que el 2018. D'aquestes, "el 70% són delictes verbals i el 30%, agressions físiques, i només dos han estat d'extrema gravetat", ha informat Galván. Aquesta setmana, l'equip del cos policial que es dedica a la prevenció i la seguretat en l'àmbit sanitari, impartirà cursos als hospitals Son Espases i Son Llàtzer i als professionals del 061.

"Les jornades es basen en la comunicació verbal i no verbal i l'escolta activa. No donem tècniques de defensa personal", ha explicat Ángela Pérez, psicòloga i policia nacional, que s'encarregarà d'impartir els cursos. "El personal sanitari ha d'observar la conducta dels pacients, també si la persona té algun objecte perillós a les mans", ha indicat, i ha afegit que el que recomanen és que en "una situació potencialment perillosa demanin prèviament suport policial".

stats